NSS: Žalobce Coufal ohrozil důvěru ve státní zastupitelství

Brno - Jihomoravský krajský žalobce Petr Coufal se podle Nejvyššího správního soudu kárně provinil, když v rozporu se zákonem odložil trestní oznámení na svou osobu. Podle soudu ohrozil důvěru ve státní zastupitelství. Soud ho ale nijak nepotrestal. Krajský státní zástupce čelil kárné žalobě. Podal ji na něj olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Předsedkyně kárného senátu NSS Milada Tomková uvedla, že Coufal porušil povinnost státního zástupce a ohrozil nezávislost státního zástupce. „Na nestrannost státního zástupce je nutno nahlížet jako na základní hodnotu. Je morální povinností státních zástupců tuto hodnotu ctít,“ míní soudkyně. V jejím stanovisku nemůže žalobce takovým způsobem jako Coufal rozhodovat o kauze, která se jej týká. Měl vědět, že jeho nestrannost vzala za své, když se do věci vložil, řekla soudkyně.

Coufal čelil kárné žalobě za to, že nezákonně rozhodoval o trestním oznámení na svou osobu, ačkoli se měl z případu sám vyloučit. Zmíněné trestní oznámení kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku se týkalo toho, že Coufal údajně opakovaně parkoval soukromým autem na parkovacích místech vyhrazených výhradně pro služební vozy brněnského krajského zastupitelství.

Podle kárné žaloby zneužil své funkce a anonymní trestní oznámení proti své osobě přesunul od nezávislých státních zástupců na svůj stůl. Když si přečetl spis, usoudil, že vlastně žádný trestný čin nespáchal. „Nikdo nemůže být sám sobě soudcem,“ uvedl tehdy Ištvan.