Zdravotně postižení podali na ministra Hegera trestní oznámení

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger čelí trestnímu oznámení, které na něj ve čtvrtek podal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. Ministr se podle něj dopustil několika trestných činů - například když prosadil zvýšení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici, nebo uzákoněním placeného nadstandardu, což je prý protizákonné a v rozporu s Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod.

Podle NRZP se Heger dopustil trestných činů zneužití pravomocí úřední osoby, podněcování a poškození cizích práv. Od svého nástupu do funkce ministra zdravotnictví údajně „počal svévolně a bez opory v právním řádu ČR měnit legislativu ČR v oblasti zdravotnictví, zdravotnické péče a všeobecného zdravotního pojištění“.

„Pan ministr Heger svými novými zákony od roku 2010 prosadil několik velmi kontroverzních ustanovení, která zavádějí nové přímé platby pro pacienty. A to přesto, že článek 31 Listiny základních práv a svobod zaručuje občanům právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky,“ uvádí šéf rady Krása v trestním oznámení. „Prosadil zvýšení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici, uzákonění takzvaných standardních služeb a s tím související stanovení placeného nadstandardu,“ vyjmenovává. Radě vadí také třeba snaha o zavedení možnosti placeného výběru ošetřujícího lékaře.

Stanovením přímých plateb prý Heger vytváří nerovné podmínky přístupu ke zdravotní péči. „Znemožňuje tak často, z ekonomických důvodů, léčbu osobám se zdravotním postižením, seniorům, mladým rodinám s dětmi a dalším ekonomicky slabým občanům,“ píše se v trestním oznámení.

Krása kritizuje i údajně dlouhé dojezdové doby pacientů k lékařům a snižování počtu a kvality personálu v nemocnicích. Heger tak prý ohrožuje zdraví občanů ČR a přispívá k devastaci celého zdravotnického systému.