GIBS: Kriminalista z Č. Budějovic měl vydírat podnikatele

Praha - Policista českobudějovické kriminálky údajně spolu se dvěma civilisty vydíral podnikatele. Po muži z Českých Budějovic chtěli půl milionu korun za odstranění trestního spisu, který je na něj prý veden. Na svém webu o tom dnes informovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Inspekce podezřelé zadržela v pátek 22. června hned poté, co jeden z nich úplatek převzal. Hrozí jim až osm let vězení.

Všichni tři zadržení jsou stíháni pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a zvlášť závažného zločinu vydírání. Po podnikateli z Českobudějovicka požadovali 500 tisíc korun za to, že zajistí zastavení jeho trestního stíhání. „Podezřelí vyhrožovali podnikateli, že pokud částku neuhradí, policista zajistí, aby byl stíhán pro jinou trestnou činnost,“ uvedla inspekce.

V pátek odpoledne speciální komando Útvaru rychlého nasazení podezřelé muže zadrželo bezprostředně poté, co jeden z pachatelů od podnikatele převzal půlmilionový úplatek. Příslušníci inspekce během vyšetřování zjistili, že muži byli ozbrojeni, a to legálně i nelegálně. Jeden z pachatelů údajně v minulosti vydíranému prostřílel automobil nelegálně drženým samopalem vz. 58.

Jihočeská policie podle mluvčího Jiřího Matznera případ sledovala. Ve chvíli, kdy zjistila, že v něm figuruje policista, předala jej inspekci. „V pondělí krajský policejní ředitel rozhodne o personálních opatřeních,“ uvedl Matzner.

V sobotu bylo proti všem třem podezřelým zahájeno trestní stíhání a byli umístěni do policejní cely, vyšetřovatelé již podali u krajského zastupitelství v Českých Budějovicích žádost o uvalení vazby. Podle jihočeské policie rozhodne žalobce o vazbě ještě během
dneška.

  • Policejní zásah proti vyděračům zdroj: GIBS/URNA
  • Policejní zásah proti vyděračům zdroj: GIBS/URNA

Jeden z nejrozsáhlejších případů vydírání ze strany policie v České republice měl zřejmě na svědomí takzvaný Toflův gang. Skupina tvořená většinou bývalými policisty údajně na jižní Moravě vydírala podnikatele po 12 let, do roku 2010. Vydíraní byli obvykle nejprve obviněni ze smyšleného činu, pak jim prý pachatelé nabídli za úplatek zproštění viny.

Policie zadržela několik podezřelých, vyšetřování stále pokračuje. Expolicistu Michala Tofla zastřelili v červnu 2010, letos v květnu policie zadržela tři muže podezřelé z jeho vraždy.

Výběr případů z posledních let, kdy byli policisté podezřelí z vydírání:

18. prosince 2007 - Inspekce ministra vnitra vyšetřovala dva policisty pro podezření z trestného činu vydírání. Od slovenského dělníka požadovali, aby zaplatil dluh 9 000 korun na nájemném. Podle družky cizince policisté Slovákovi sprostě nadávali, vyhrožovali mu a dali mu facku.

4. března 2009 - Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na tři policisty, kteří údajně počátkem července 2008 vydírali řidiče, jenž usedl za volant, ačkoliv k tomu neměl oprávnění.

3. srpna 2009 - Žalobci obvinili pražského policistu a dalšího člověka z vydírání podnikatele. Policista prý předal osobní údaje druhému obviněnému, který je pak měl využít při vydírání. Údajně se snažil donutit podnikatele, aby podepsal směnku na dva miliony korun.

16. července 2010 - Státní zastupitelství zahájilo trestní stíhání policisty z okresu Brno-venkov za přečin vydírání. Údajně sliboval několika stíhaným, že za peníze změní výsledek vyšetřování, a tím i případného soudního procesu v jejich kauzách.

20. listopadu 2010 - Policejní inspekce zadržela policistu ze Semilska podezřelého z podvodu, vydírání a kuplířství. Policista mimo jiné dopisem vydíral člověka kvůli nesplaceným dluhům a od jiného člověka vylákal peníze, které mu nevrátil.

14. března 2011 - Policejní inspekce zadržela pražského dopravního policistu, podezřelého z toho, že vydíral viníka dopravní nehody. Požadoval od něj prý 100 000 korun výměnou za dokumentaci ze spisu. Tvrdil, že ve spise jsou informace o údajném pozitivním testu na návykovou látku u účastníka nehody a že je za peníze nahradí testem s negativním výsledkem.

Srpen 2011 - Policie zadržela několik osob, které podezřívá z účasti na aktivitách takzvaného Toflova gangu. Skupina tvořená většinou bývalými policisty údajně na jižné Moravě vydírala v letech 1998 až 2010 podnikatele. Ti byli obvykle nejprve obviněni ze smyšleného hospodářského trestného činu, pak jim prý pachatelé nabídli, že za úplatek zařídí, aby byli zproštěni viny. Expolicistu Michala Tofla zastřelili v červnu 2010, letos v květnu policie zadržela tři muže podezřelé z jeho vraždy.

1. února 2012 - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) informovala, že podezírá dva pražské policisty a civilistu z toho, že vydírali člověka. Údajně ho nutili k uhrazení dluhu a přitom mu vyhrožovali fyzickou likvidací a tím, že ublíží jeho rodině. Jeden z policistů prý k vydírání využíval údaje z policejního informačního systému.

6. března 2012 - Policista z Písku údajně vydíral dva lidi, chtěl po nich 35 000 korun za to, že zranili jeho bratra. V případě, že nezaplatí, vyhrožoval jim, že sežene lidi, kteří budou svědčit proti nim. Případ zveřejnila GIBS, policista je vyšetřován na svobodě.

22. června 2012 - GIBS zadržela českobudějovického kriminalistu a další podezřelé, kteří vydírali podnikatele. Po muži z Českých Budějovic chtěli půl milionu korun za odstranění trestního spisu, který je na něj prý veden.

(ČTK)