Autobusem už do Chorvatska nejedu, říká přeživší žena

Praha/Brno - Většina turistů z havarovaného autobusu je zpět v Česku. V pražské Ústřední vojenské nemocnici jsou nyní hospitalizovaní tři lidé, nikdo ale není v ohrožení života. Jedna žena je ve vážném stavu, další dva lidé jsou na běžných pokojích. Čtvrtý byl propuštěn domů už v neděli. Stav čtyř českých turistů hospitalizovaných v Brně také není podle lékařů vážný. Dva z nich budou moci do konce týdne domů. Další dvojice kvůli zlomeninám končetin zůstane v nemocnici déle. 16 turistů, kteří v neděli do Brna přiletěli, lékaři ještě večer vyšetřili a propustili do ambulantního léčení.

Na cestě zpět do Česka z nemocnice v chorvatském Gospiči je podle české konzulky v Rijece Jindry Malé další zraněná česká turistka. V tomto zdravotnickém zařízení zůstávají čtyři pacienti. Zároveň se zlepšuje stav dvou těžce zraněných dívek, o které se starají lékaři v Záhřebu. 

V současné době se jedná o tom, jakým způsobem přepravit další zraněné turisty do vlasti. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Karla Šrola zjišťují konzulární pracovníci v Chorvatsku, kolik turistů bude propuštěno a kdy. Na základě těchto údajů poté rozhodnou, jakým způsobem zraněné zpět do ČR přepraví. Opět by mohl být využit vládní letecký speciál, pro menší množství lidí by pak zřejmě přijelo auto. „S ohledem na jejich zdravotní stav to musí být jedině velmi dobře vybavená sanitka,“ upřesnil Šrol.

CK Atlas Adria už si také najala právničku Alici Jelínkovou, která bude cestujícím a pozůstalým pomáhat při vyřizování pojištění. Asi do týdne chce začít podávat za její klienty u pojišťovny Allianz žádosti o proplacení četných náhrad. U Allianz je pojištěna jihočeská dopravní společnost JH Bus, jejíž autobus v Chorvatsku havaroval. „Allianz pojišťovna bude hradit pozůstalým po zemřelých jednorázové odškodnění, náklady spojené s pohřbem a je tam ještě řada dalších nároků. Zraněným bude vyplácet bolestné, ztrátu na výdělku a věcnou škodu,“ řekla ČT Jelínková. Kdy přesně se všichni dočkají odškodného, to podle ní nelze zatím říci.

Důsledky nehody autobusu v Chorvatsku tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří nehodu přežili, mluví o tom, že se podruhé narodili. Milada Braunová například jezdí do Chorvatska s kamarádkami už deset let, posledních pět let s sebou berou i děti. Právě kvůli nim si vždy zamlouvají místa v přední části autobusu. Letos to neudělaly a zřejmě i díky tomu přežily havárii bez větší újmy. „Vždycky jsem říkala, že chceme dopředu, protože máme dvě malé děti, a letos jsem na to zapomněla a řekli jsme si, že to nějak dopadne, a seděli jsme úplně na konci,“ uvedla zraněná turistka.

Cestující zásadně odmítli návrat domů v náhradním autobuse. Zpráva o tom, že je přepraví vládní speciál, prý všechny uklidnila. „Všichni pro nás udělali maximum – lidé na místě, lékaři i další. V sobotu jsme se podrobnosti o nehodě dozvídali zprostředkovaně z našich médií. Dnes už byla situace jiná,“ dodala. 

Milada Braunová měla to štěstí, že po příletu do Brna jí stačilo absolvovat jen lékařskou prohlídku a poté byla propuštěna domů. Autobusem už podle svých slov do Chorvatska nikdy v životě nepojede. „Shodly jsme se, že odteď budeme každý rok slavit 23. červen jako naše druhé narozeniny,“ řekla poté, co ji a její přítelkyně přepravil armádní letecký speciál do vlasti.

Pasažérka Milada Braunová popisuje průběh nehody (zdroj: ČT24)