U památníku obětí komunismu se rozhořely stovky svíček

Praha - Pražané uctili památku národně socialistické političky Milady Horákové, která byla před dvaašedesáti lety na počátku komunistické totality ve vykonstruovaném procesu odsouzena a popravena na dvoře pankrácké věznice. Na oběti komunistického režimu se vzpomnělo třeba na Ďáblickém hřbitově, kde je čestné pohřebiště v místech hromadných hrobů stovek popravených či umučených odpůrců komunismu. U památníku obětí komunismu na Újezdě se večer rozhořely stovky svíček. Organizátoři tak chtěli symbolicky odmítnout komunismus, jehož myšlenky v české společnosti prý stále přežívají.

Dopoledního pietního aktu v Ďáblicích se účastnili vládní a církevní představitelé a zástupci organizací sdružující politické vězně z komunistické totality. O zřízení pohřebiště se zasadil letos zesnulý předseda Svazu bývalých politických vězňů Stanislav Stránský. „I dnes jsme svědky toho, že ti, kteří pohrdali právem a spravedlností, se nám znovu vysmívají a sedí v lavicích instituce, která by měla být zárukou zákonitosti a práva v této zemi,“ uvedl při pietním aktu kardinál Dominik Duka. Na Horákovou se vzpomínalo i na Vyšehradském hřibitově. Věřící si také připomněli násilnou likvidaci řeholních řádů.

Na Újezdě umístili organizátoři na schodech pod památník červené svíčky do tvaru přeškrtnuté hvězdy a nápisu „nikdy více“. Obrazce vytvořené světlem svíček byly vidět přes most Legií až téměř k Národnímu divadlu. „Měli bychom si uvědomit, že komunismus je blud od samého začátku,“ uvedl organizátor akce Petr Marek z Občanské platformy. Přesto se prý v Česku najdou lidé, kteří tvrdí, že za komunistů bylo lépe. K takovým úvahám je vede neznalost historie. „Komunismus totiž porušuje základní lidská práva a svobody,“ řekl. Čtyřicetiletá doba totality podle něj ničila rodinné vazby, životní úroveň i lidskou osobnost.