Kauza MUS není podle žalobců promlčená

Praha – Privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) není podle státních zástupců promlčená. Lhůta totiž začíná běžet okamžikem, kdy je trestný čin dokonán. Podle trestního oznámení, které na šest bývalých manažerů MUS podalo ministerstvo financí, tak začala běžet až vstupem Pavla Tykače do dolů. Ten ovládl celou společnost v roce 2010. Informaci přinesly Lidové noviny. Policie manažery minulý týden obvinila ze zneužití informací v obchodním styku.

Šestice manažerů si privatizací MUS přišla na přibližně 18 miliard korun. Cena se dá odvodit z trestního oznámení, které na manažery podalo ministerstvo financí. Za tuto částku postupně prodali společnost skupině Czech Coal Pavla Tykače a dovršili tak privatizaci dolů započatou v roce 1998. „Neznám detaily případu, ale obecně mohu říct, že promlčecí doba začne plynout poté, co byl trestný čin dokonán,“ řekla deníku bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Žalobci se proto domnívají, že trestné činy manažerů stále nejsou promlčené.  

Bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula přitom ještě letos v únoru tvrdil opak. „I kdyby byl při ovládnutí dolů v roce 1998 spáchán trestný čin, pro což jsme v dokumentech ze Švýcarska nenašli žádné důkazy, byl by promlčen. A to už v roce 2008, kdy se na nás Švýcaři obrátili,“ řekl tehdy Lidovým novinám. Kvůli protahování celé kauzy přitom na Rampulu a další tři žalobce podal už dříve ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) kárnou žalobu.

Švýcarsko začalo privatizaci MUS vyšetřovat v červnu 2005 kvůli podezření, že z firmy byly přes její vedení do země nelegálně vyvedeny peníze a „vyprány“. Švýcaři kvůli tomu zablokovali na účtech přes 12 miliard korun. Česka se dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit. České úřady na tyto žádosti téměř rok neodpověděly.

Detailní pohled na celou kauzu včetně závěrů švýcarských vyšetřovatelů je možný až díky trestnímu oznámení ministerstva financí. Tehdejší šéf Fondu národního majetku Roman Češka přitom popsal policii i médiím průběh divoké privatizace 90. let už v roce 1998. Podle LN přesně tak, jak kauzu zrekonstruovali Švýcaři.