Kriminalisté znovu odložili údajné podplácení Michálka Drobilem

Praha - Kriminalisté znovu odložili případ údajného podplácení bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka ze strany exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Podle obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárky Pokorné se v případu nepotvrdilo podezření ze spáchání trestného činu. Policie případ poprvé odložila loni v polovině června, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale v rámci takzvané kontroly skončené věci dospěl v listopadu k závěru, že rozhodnutí o odložení případu bylo předčasné. Policie měla doplnit dokazování. Zatím jediným obviněným v kauze byl Drobilův poradce Martin Knetig. Soud ale letos v dubnu i jeho stíhání zastavil.

„Případ byl odložen z pokynu státního zástupce,“ uvedla Pokorná. Stejně jako loni to odůvodnila tím, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu. Pokud by proti jejímu rozhodnutí podal někdo ze zúčastněných stížnost, případem by se ještě zabývalo pražské městské státní zastupitelství.

Policie loni případ odložila s tím, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu. Mezi státním zastupitelstvím a policií pak ale vypukl spor o to, kdo za odložením kauzy stojí. Podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové se policie ztotožnila se závěrem obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárky Pokorné - tedy, že nezjistila podezření z korupce. S tím však protikorupční útvar nesouhlasil. Jeho šéf Tomáš Martinec uvedl, že kriminalisté jednali na pokyn státní zástupkyně, sami prý byli jiného názoru.

Michálek podal v prosinci 2010 trestní oznámení kvůli připravovanému tendru na poradenství za 80 milionů korun v oblasti projektů k čističkám odpadních vod, kde měla podle něj být dopředu domluvená vítězná firma. Na údajnou korupci upozornil prostřednictvím tajných nahrávek. Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil, a na oplátku mu nabídl místo svého náměstka.

Drobil se kvůli aféře od Knetiga distancoval. Tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) později rezignoval. Všechna obvinění však odmítl.