Dlouhý představil své vize, chce zvýšit Čechům sebevědomí

Praha - Ekonom Vladimír Dlouhý, který se chce ucházet o křeslo hlavy státu, představil své vize. Chtěl by pomoci zvýšit sebevědomí Čechů a zrychlit růst životní úrovně. Vstup ČR do současné eurozóny odmítá. Prezident volený přímo by podle něj mohl mít větší pravomoci. Také sdělil, že by jako prezident vládu opírající se o KSČM nejmenoval.

„Jednoznačná odpověď je: Nejmenoval,“ prohlásil Dlouhý na dotaz, zda by jmenoval vládu složenou z komunistů, případně opírající se o jejich hlasy. Použil rakouský příklad, kde se sice přes vlnu kritiky do vlády dostala před 12 lety nacionalistická strana Svobodná strana Rakouska a tato spoluzodpovědnost stranu citelně oslabila. „Někdy si říkám, jestli toto by nebyla cesta, ale nechtěl bych být jejím nositelem,“ uvedl bývalý politik pravicové ODA Dlouhý, který byl členem předlistopadové KSČ.

Někdejší ministr průmyslu a obchodu také odtajnil své sponzory, kteří mu zatím přispěli na kampaň více než čtyřmi miliony korun. Po zhruba dvou milionech dali majitel a generální ředitel firmy Unicorn Vladimír Kovář a společnost BGS Energy Plus, která podniká v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Dlouhý uvedl, že v dozorčí radě této společnosti je jeho syn Štěpán Dlouhý, avšak bez majetkového propojení. Souvislost se svou kandidaturou proto odmítl. 

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Dalším Dlouhého sponzorem je pak pražský podnikatel Tomáš Toperczer, který je podle obchodního rejstříku spoluvlastníkem realitní firmy Uphill Services a figuruje ještě ve třech dalších firmách. Dlouhý uvedl, že by rád získal podporu menších a středně velkých podniků včetně mimopražských. Předem odmítl finanční příspěvky zbrojařských a hazardních firem.

Potřebných 50 000 podpisů na podporu své kandidatury Dlouhý teprve začal sbírat. Chce si podle svých slov „trochu zaběhnout k lidem pro důvěru“. Od 6. srpna plánuje „Dlouhý běh“ přes celou republiku z Moravy až na západ Čech. „Bude to kampaň na sbírání podpisů doprovázená víkendovými akcemi,“ uvedl Dlouhý.

Kvůli kandidatuře ukončí Dlouhý v září své pracovní aktivity. Je mimo jiné členem Národní ekonomické rady vlády a pracuje jako poradce investiční banky Goldman Sachs.