Všechny oběti nehody autobusu v Chorvatsku už mají jméno

Záhřeb - Chorvatští lékaři identifikovali všech osm obětí sobotní nehody českého autobusu. Jsou mezi nimi dva muži, pět žen a jedna šestiletá dívka. Nyní bude moci začít převoz jejich ostatků do České republiky. Vážně zraněná dívka, která leží v komatu v záhřebské nemocnici, je mimo bezprostřední ohrožení života. V chorvatských nemocnicích ale dál zůstává celkem pět pacientů. Autobusem, který mířil do letoviska Baška Voda na Makarské riviéře, cestovalo celkem 51 lidí.

O převoz ostatků obětí nehody se postarají asistenční služby pojišťovny, které si pro to najmou pohřební službu.

Český konzul ve Splitu Pavel Bednář uvedl, že z nemocnice v Gospiči, kde se lékaři starali o většinu zraněných z havarovaného autobusu, dnes pravděpodobně nebude propuštěna žádná z českých pacientek. Stále tam tak zůstávají dvě české turistiky a dcera jedné z nich.

Svíčka na místě nehody
Zdroj: ČT24

Těžce zraněná dívka v záhřebské nemocnici je na tom lépe

Podle lékaře z jednotky intenzivní péče univerzitní nemocnice v Záhřebu se stav dívky, která utrpěla mnohočetná zranění, mírně zlepšuje. V úterý se ji pokoušeli odpojit od dýchacího přístroje, museli ji k němu ale znovu připojit. Dnes se prý o odpojení chtějí pokusit znovu. Dívka byla na tuto kliniku převezena v sobotu se svou sestrou-dvojčetem. Jsou s nimi rodiče, kteří autobusem necestovali.

Druhý řidič, který přežil sobotní havárii českého autobusu v Chorvatsku, byl již propuštěn z brněnské Vojenské nemocnice. Sanitka jej převezla do domácího léčení. Další hospitalizovaný by měl být propuštěn do konce tohoto týdne. V péči lékařů Vojenské nemocnice tak zůstávají tři ranění turisté.    

Zranění z autobusu v Chorvatsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ve Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích je ještě jedna turistka, kterou z Chorvatska převezla sanitka v úterý odpoledne. Bližší informace o jejím zdravotním stavu zatím nemocnice nezveřejnila.