Kotrouš jde před soud, hrozí mu až 12 let

Praha - Státní zastupitelství podalo obžalobu na bývalého ředitele pražských strážníků Vladimíra Kotrouše kvůli údajnému úplatku přes milion korun. Policisté z protikorupčního oddělení Kotrouše zatkli loni v listopadu přímo s úplatkem. V případě odsouzení mu hrozí pět až dvanáct let vězení. Kotrouš byl kvůli trestnímu stíhání přeřazen z místa ředitele na post referenta a pracoval z domova. Letos v červnu pak podal na vlastní žádost výpověď. Pracovní poměr s ním strážníci ukončili dohodou k 30. červnu.

„Obžaloba byla podána pro zvlášť závažné zločiny přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla státní zástupkyně Jana Hercegová. Soud poslal Kotrouše po obvinění do vazby. Hrozilo, že by mohl ovlivňovat svědky či mařit vyšetřování. V únoru byl bývalý šéf strážníků propuštěn na svobodu.

Detektivové Kotrouše zadrželi loni 25. listopadu ve služebním autě v okolí pražské Jižní spojky. Učinili tak krátce poté, co zadokumentovali předávku peněz, které podle nich obviněný převzal za přidělení několikamilionového kontraktu na poskytování služeb městské policii. Někdejší šéf pražských strážníků údajně žádal úplatek ve výši 1,5 milionu korun. Podmiňoval tím prý další spolupráci s autoservisem Jíša, který se od roku 2005 stará o auta strážníků a který každoročně dostával od městské policie zakázky za přibližně 30 milionů korun.

Kotrouš se ale podle informací ČT sešel s majitelem autoservisu v restauraci v pražské Libni dvakrát, a to 23. a 25. listopadu. Z policejních protokolů vyplývá, že na první schůzce měl převzít od Josefa Jíši 200 tisíc korun v označených bankovkách. Jenže napoprvé ho elitní detektivové ze zatím neznámých důvodů nezatkli. Policie Kotrouše zatkla až po druhé schůzce o dva dny později, a to poté, co od Jíši převzal další označené peníze - celkem 150 tisíc. Pak se ale policie začala shánět po prvním dvousettisícovém úplatku, jenže při prohlídkách doma i v kanceláři dodnes nic nenašla.

Kriminalisté prověřují Kotroušovo jednání i v několika dalších zakázkách. Jeho osoba je spojována třeba i s neprůhledným výběrem firmy pro nákup hummerů. Kotrouš ale odmítá, že byl jediným člověkem, který za policii a nadřízený magistrát mohl zakázky vybírat. „Opravdu není v pozici ředitele, aby rozhodoval o tom, kdo je vhodný, či nevhodný kandidát, na to jsou nastavená zcela jasná pravidla,“ řekl už dříve v rozhovoru pro Českou televizi.