Penc přinesl ministrovi konopí a byl zatčen

Jáchymov – Aktivista Stanislav Penc byl zadržen na včerejším jednání poslaneckého výboru pro zdravotnictví. K zatčení došlo poté, co Penc přinesl poslancům projednávajícím legalizaci marihuany krabici s rostlinami konopí, které chtěl předat ministru zdravotnictví. Jednání se účastnil i šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, který nechal Pence zatknout. Po podání vysvětlení byl aktivista propuštěn.

„Bylo to 210 gramů. Přivezl jsem to poslancům na zdravotní výbor a upozornil je na to, že v momentu, kdy by prošel jejich zákon, by se krabice s 210 gramy vykupovala státem za 31 500. Což je naprostá nehoráznost vzhledem k tomu, že se dá konopí vypěstovat v jakékoliv hlíně na jakémkoliv místě republiky a téměř bez nákladů,“ řekl ČT24 k incidentu Penc. „Dvacet minut poté se předsedající Boris Šťastný rozhodl, že na mě zavolá policii a nechá mě zatknout, což se také stalo. Policie mě násilím vyvlekla ze sálu a způsobila mi pohmožděniny,“ dodal.

Stanislav Penc pro ČT: „Navrhovaný zákon o léčivém konopí není nic jiného než tunel na státní rozpočet… Poslanci chtějí konopí vykupovat, chtějí ho vykupovat velice draze.“

„Pan Penc ve večerních hodinách na veřejném zasedání zdravotního výboru nechal při svém vystoupení kolovat dózu s konopím. Protože bylo podezření z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, tak jsem jako policista v sále konal. Přivolal jsem hlídku a dále to řeší krajské ředitelství police Karlovarského kraje,“ řekl serveru iDNES.cz ředitel protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Penc byl po zatčení předveden k vysvětlení a následně propuštěn. Dál je ale podezříván z držení omamné látky. Projednávání novely zákona, která má legalizovat využívání marihuany k léčbě, nakonec poslanci přerušili do konce srpna.