ČSSD: Vláda by měla zmapovat majetek požadovaný církvemi

Praha - Sociální demokraté požádali vládu, aby zajistila na internetu zmapování majetku, který by mohly dostat církve v rámci restituce. ČSSD také opět přišla s možností daňových asignací. Schvalování příslušného zákona je nyní ve sněmovně v závěrečném třetím čtení. Opozice k němu ale má dlouhodobě výhrady a klíčové hlasování od začátku červnové schůze úspěšně odsouvá.

Zpracování soupisu majetku by podle ČSSD stálo řádově desetitisíce korun. Stínový ministr financí Jan Mládek uvedl, že strana už kvůli tomu jedná s firmou. Ta by měla zmapovat katastry, kterých by se restituce týkaly, případně i podrobnější údaje. „Vyčíslení nároků není nemožnou záležitostí, ale politickou nevůlí vlády,“ soudí. V této souvislosti zopakoval i podezření z prolomení restituční hranice danou únorem 1948.

Sociální demokraté navrhují zřídit i církevní fond, do něhož by byl majetek vložen. Provoz církví by se hradil z výnosů fondu. Mládek dnes oprášil i myšlenku daňových asignací, kdy by každý člověk mohl odvést část ze svých daní církvím, na kulturu nebo na sport. Církve by tím podle něho získaly propojení s věřícími.

Vládní návrh zákona předpokládá, že církve dostanou asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají v průběhu 30 let získat náhradu 59 miliard korun. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Koalici se sice na poslední schůzi podařilo přehlasovat návrh, aby se o restitucích jednalo až v září, ČSSD ale obstrukcemi dosáhla svého. O předloze se tak bude znovu hlasovat až na červencové schůzi dolní komory. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc na brífinku potvrdil, že na schůzi budou dál navrhovat odročení projednávání zákona. „Sociální demokraté rozhodně nevzdali a nevdávají boj o to, aby zde nebyly nespravedlivé církevní restituce,“ uvedl Tejc.

Na červencové schůzi chce ČSSD podle Tejce omezit takzvané párování koaličních poslanců a bude opakovaně navrhovat odročení jednání do doby, než by vláda seznam vydávaného majetku vypracovala. Na jeho základě by bylo možné podle ČSSD zpracovat výčtový zákon. Sociální demokraté už ale nebudou proti tomu, aby se o zákonech v závěrečném schvalování hlasovalo i jindy než ve vymezených hodinách.

Brífink ČSSD k církevním restitucím (zdroj: ČT24)