Odborům se nelíbí plány na rušení nemocnic, chtějí schůzku s Nečasem

Praha - Odbory, pacienti a postižení vyzvali vládu a premiéra Petra Nečase (ODS), aby zastavili rušení nemocnic, které podle nich chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) spolu se zdravotními pojišťovnami. Premiéra žádají o co nejrychlejší schůzku. „Situace je zralá na výměnu ministra. Není možné, aby nekomunikoval s těmi, kdo zastupují zájmy většiny občanů,“ řekl prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Kritikům vadí memorandum, které podepsali dva ministerští náměstci se zdravotními pojišťovnami o restrukturalizaci lůžkové sítě. Podle jejich propočtů hrozí zrušení až 80 ze 190 nemocnic. Odbory varovaly před dopadem na zaměstnanost i na pacienty. „Jsme odhodláni se bránit všemi prostředky, které nám demokratický systém umožňuje,“ prohlásil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.   

Podle memoranda se při restrukturalizaci lůžkového fondu nemocnic nebudou rušit jednotlivá lůžka, ale celá oddělení a nemocnice. Do 30. června zveřejní pojišťovny seznam nemocnic, se kterými se už na nové smlouvě dohodly. S ostatními budou v jednáních pokračovat.   

Kritici napadají i vyhlášku o místní a časové dostupnosti péče, vadí jim, že do nejbližší nemocnice by to pacienti měli mít 60 minut jízdy autem. Napadají i vyhlášku o personálním vybavení nemocnic. 

V dopise Nečasovi uvádějí, že kroky ministra Hegera významně ohrožují dostupnost zdravotní péče pro občany. Jeho kroky mohou podle kritiků vést k chaosu v síti zdravotnických zařízení, proto chtějí s Nečasem jednat. Obávají se, že rušení lůžek i celých nemocnic je předstupněm privatizace.