Policie obvinila znalce, který oceňoval státní podíl v OKD

Praha – Znalec Rudolf Doucha, který v roce 2004 vypracoval posudek na ocenění státního podílu v OKD, se dostal do hledáčku policie. Detektivové muže obvinili z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení. Způsobená škoda totiž podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje dosáhla 3,4 miliardy korun.

Fond národního majetku měl ve společnosti OKD zhruba 46procentní podíl. Znalec ovšem podle protikorupční policie při svém hodnocení zcela pominul některé složky majetku dolů. Podle dřívějších informací deníku Právo tak znalec Rudolf Doucha vyčíslil hodnotu státní části firmy na dvě miliardy korun, fond následně podíl prodal za 4,1 miliardy.   

Podle kriminalistů měla být způsobena škoda ve výši cca 3,4 miliardy korun, jde o rozdíl mezi hodnotou OKD, ke které dospěl policejní orgán, a částkou, za níž byl státní podíl skutečně prodán, uvedl Ibehej. Znalec je podle něj stíhán na svobodě.

Policisté prověřují i další okolnosti privatizace OKD. Kauzou se začali zabývat v březnu loňského roku na základě dvou trestních oznámení. V květnu pak zahájili úkony trestního řízení kvůli podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku, zneužívání pravomoci veřejného činitele a již zmíněné křivé výpovědi. Údajně se zabývají rolí tehdejších členů vlády i pracovníků Fondu národního majetku.   

Prodej akcií OKD skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun schválila v září 2004 vláda ČSSD pod vedením Stanislava Grosse. Právě na něj a na exministra financí Bohuslava Sobotku podala loni trestní oznámení tehdejší místopředsedkyně přípravného výboru Suverenity Jana Volfová. Tvrdila, že stát přišel při privatizaci OKD o 20 miliard korun. Druhé trestní oznámení kvůli této transakci podalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.   

Trestnímu stíhání v souvislosti s Ostravsko-karvinskými doly čelili dříve také uhlobaroni Viktor Koláček a Petr Otava. Na podzim 2003 je policisté obvinili z toho, že když ovládli OKD, nastavili v nich tajné interní smlouvy. Díky nim pak ze společnosti v letech 1998 až 2003 údajně vyvedli až dvě miliardy korun do své soukromé firmy Karbon Invest. V červnu 2009 je však Krajský soud v Hradci Králové osvobodil. Dozorující státní zástupce z Ostravy se chtěl odvolat, ale zastavil ho jeho nadřízený Martin Suchý, který tehdy zastával funkci náměstka olomoucké vrchní státní zástupkyně Mileny Hojovcové. Podle kontroly z konce loňského roku ale žalobce chyboval.