ČRo: Evropský úřad pro boj s podvody si posvítí na Rathovu aféru

Praha – Případ údajné korupce kolem evropských dotací, do kterého je zapleten i David Rath, bude prošetřovat kromě české policie i Evropský úřad pro boj s podvody. ČRo Radiožurnálu to řekl jeho šéf Giovanni Kessler. Evropský úřad povede vlastí šetření, spolupracovat ale bude i s českými vyšetřovateli.

Kessler na Radiožurnálu uvedl, že se v Česku obecně jeho vyšetřovatelům velmi dobře spolupracuje s Nejvyšším státním zastupitelstvím, horší už je ale spolupráce s jednotlivými ministerstvy a dalšími vládními úřady.

V souvislosti s Rathovou kauzou také v červnu vyzval belgický europoslanec Derk Jan Eppink Evropský parlament k tomu, aby prošetřil, jak se u nás využívají unijní fondy. Uvedl, že existují i další problémy a kauzy týkající se používání peněz z unijních fondů. Eppink prý o těchto případech informoval rozpočtový výbor zákonodárného sboru a vyzval jeho šéfa, aby o případném zneužívání fondů jednal s Evropskou komisí. Eppink přitom patří v Evropském parlamentu ke stejné poslanecké frakci jako zástupci české ODS.

Policisté bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha 14. května zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, v první reakci uváděl, že si myslel, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve středních Čechách. Mezi obviněnými jsou například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, kteří prý Rathovi peníze předali.

Evropský úřad pro boj proti podvodům dnes také zveřejnil výroční zprávu za loňský rok, podle níž se podařilo před podvodníky s dotacemi zachránit skoro 700 milionů eur (necelých 18 miliard korun), což je ve srovnání s předešlým rokem výrazný nárůst. Nejvíce peněz se povedlo zachránit ze strukturálních fondů (ve výši 524,7 milionů eur), v celní oblasti (113,7) a zemědělství (34).

Podle Kesslera se díky vyšetřování dotačních podvodů podařilo evropskému daňovému plátci ušetřit vysokou částku a také ve spolupráci s národními soudy potrestat řadu zločinců - ti dostali tresty v souhrnné výši 511 let odnětí svobody.