Česko nejeví o příplatek za operatéra zájem

Praha – Čeští pacienti nejeví přílišný zájem o možnost připlácet si v nemocnicích za vybrané lékaře. Vyplývá to ze šetření České televize, která měsíc od uzákonění příplatků za operatéry oslovila jednatřicet českých nemocnic. Šestnáct z nich nehodlá tuto nadstandardní službu nabízet vůbec, další se teprve připravují nebo zájem ze strany pacientů nezaznamenaly.

Ministr zdravotnictví Heger si od umožnění plateb za lepší lékaře sliboval hlavně omezení korupce ve zdravotnictví. Místo toho, aby chirurgové, ortopedi nebo porodníci přijímali od některých pacientů úplatky za přednostní péči tajně, měly legálně přijaté peníze podpořit finanční situaci nemocnic. Legalizace celého systému má podle ministerstva navíc vylepšit postavení pacientů. „Považujeme tento doporučovaný postup za zvýšení ochrany práv pacientů vůči nekorektnímu chování některých lékařů,“ řekl po jeho zavedení náměstek ministra Petr Nosek.

Po měsíci od zavedení příplatků za operatéry se ale ukazuje, že čeští pacienti o ně mnoho zájmu nejeví. „Rozhodně nestojí frontu na to, aby si mohli zaplatit lepšího lékaře. Nic takového si neděje,“ konstatuje mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Motol příplatek odmítá, Vinohrady ho zavádějí

Z jednatřiceti nemocničních zařízení, která oslovili reportéři ČT24, uvažuje o zřízení nadstandardu deset ústavů. Dalších šestnáct ho zatím odmítá, a to včetně nemocnice v Motole. „Nechceme blokovat nikomu přístup k těm nejlepším specialistům a zavádět ho (příplatky za lékaře) nebudeme. Kdyby samozřejmě o to byl enormní zájem, tak rozhodnutí přehodnotíme,“ dodává Danková.

Naopak fakultní nemocnice na pražských Vinohradech stejně jako nemocnice U svaté Anny v Brně hodlá příplatky za specialisty umožnit nejpozději v září. „V současné době jsou sestavovány seznamy lékařů, kteří budou do tohoto programu zařazeni. Předpokládáme, že největší zájem bude o lékaře z řad profesorů, docentů, přednostů a primářů,“ uvedl mluvčí FN Královské Vinohrady Lukáš Matýsek. Výše příplatku bude dosahovat maximálně patnácti tisíc.

Zvažuje se i možnost příplatku u ambulantních zákroků

Připlatit si budou lidé moct nejen za výběr operatéra, ale i lékaře, který jim bude provádět specializované vyšetření. „Nemocnice zjišťují i to, jakým způsobem lze aplikovat tento model například i na ambulantní model, kde jsou též aplikovány plánované zákroky,“ dodává náměstek Nosek.

Využívání těchto nadstandardů hodlá ministerstvo vyhodnotit po prázdninách. „Tato nová norma je pro nás zkušebním kamenem, takže vyhodnotíme v průběhu podzimu, jak se ji daří aplikovat,“ uvedl náměstek Nosek.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)