Výročí bodového systému: Tři miliony porušení

Praha - Bodový systém na českých silnicích platí šest let. Stále se najde dost řidičů, kteří nasbírají 12 trestných bodů. Jen za první tři měsíce letošního roku jich bylo skoro 550. Od 1. července 2006 do konce loňského roku porušili řidiči bodový systém ve 3 249 301 případech.

Podle statistik jsou nejčastějšími prohřešky překročení padesátky v obci (26 procent), jízda bez pásů (16 procent) nebo nerespektování dopravních značek (17 procent). Každý den to udělá v průměru několik set lidí. U závažnějších přestupků, jako je třeba jízda na červenou, si dávají řidiči více pozor. Podle ministerstva dopravy se nejvíce vybodovávají řidiči okolo 36 let.

Bodový systém se během šesti let také několikrát změnil, naposledy loni v létě. Například za telefonování jsou nyní dva trestné body, předtím to byly tři. Naopak víc bodů dostane řidič, který ohrozí na přechodu chodce. Nejvýraznější změnou jsou pak psychologické testy pro ty, kteří o řidičák přijdou. O dalších úpravách se stále diskutuje.

Změny bodového systému
Zdroj: ČT24

Přehled bodovaných přestupků a trestných činů naleznete zde.

Mezi řidiči jsou i recidivisté, kteří bodový systém porušují opakovaně. Podle údajů ministerstva dopravy existuje kolem pěti tisíc řidičů, kteří už byli kompletně vybodovaní a i poté získali alespoň jeden trestný bod. 

Stále také platí, že si řidiči můžou trestné body odmazat. Pokud neudělají rok na silnici žádný přestupek, odečtou se jim čtyři body, pokud si zaplatí školení bezpečné jízdy, mohou si odmazat další tři body

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)