Českem se prohnala bouřková smršť

Praha – Silné bouřky včerejší noci doprovázené přívalovými dešti, silným větrem a kroupami mají na svědomí popadané stromy, zatopené sklepy a uzavírky silnic i železničních tratí. Živel nejvíc potrápil Královéhradecký, Liberecký a Jihočeský kraj. Hasiči evakuovali a v mnohých případech i zachránili desítky lidí. Stovky domácností se ocitly bez proudu, energetici v některých oblastech vyhlásili kalamitní stav. Kalamitu vyhlásili i lesníci na Královéhradecku.

„Hasiči při všech svých zásazích evakuovali před hrozícím nebezpečím 39 osob a zachránili 30 lidských životů,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Ivana Svitáková. Například v Královéhradeckém kraji museli hasiči evakuovat z poničené chatové oblasti Svinary deset dětí a šest dospělých, v Krásném Lese v Libereckém kraji evakuovali dětský tábor, v Českém Krumlově zachránili za bouře z Vltavy osm vodaček - cizinek.

Opravy napětí potrvají zřejmě do soboty

Na Královéhradecku a na Semilsku jsou po bouřích stovky domácností bez elektřiny, energetici tam proto vyhlásili kalamitní stav, který platí až do odvolání. Přestože technici začali s opravami už v noci, neskončí zřejmě dříve než v sobotu, uvedla mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Navíc práce na obnově kvůli podmáčenému terénu postupují velmi pomalu. Mluvčí dodala, že tolik poruch zažili energetici snad jen v souvislosti s vichřicí Kyrill před pěti lety. Postiženo bylo také Jičínsko, okolí Nového Bydžova a Rychnovsko.

Silné bouře také způsobily lesní kalamitu v revíru Vysoká blízko Hradce Králové. Poškozeno je kolem dvou tisíc metrů krychlových dřeva, uvedly Lesy ČR. Kvůli následkům bouře zakázaly také Městské lesy Hradec Králové vstup do lesů. „Lesníci od rána sčítají škody a k tomuto okamžiku evidují zhruba 10 000 metrů krychlových spadaných stromů, které mohou bezprostředně ohrožovat zdraví i život návštěvníků lesa,“ informovala mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková. Do lesů smí vjíždět pouze lesní technika, která vytěží ležící a vyvrácené kmeny. Uzavírka městských lesů potrvá až do odvolání. Lesníci také vyhodnocují situaci na lesním hřbitově, kde je hustý porost.

Rock for People
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK

Déšť a větrné poryvy přerušily hudební festival Rock for People v Hradci Králové, na který zavítalo asi 27 000 lidí. Několik účastníků utrpělo zranění například od odletujících plechů. Silný vítr poničil asi deset prodejních stánků a několik stanů ve stanovém městečku. Nešla ani elektřina, a tak byl program po deváté večer přerušen. Okolo půlnoci se organizátorům podařilo znovu rozjet program alespoň na malých krytých scénách. 

Bleskové povodně postihly například obec Višňová na Frýdlantsku, kde nepomohly ani nafukovací protipovodňové hráze, či jihočeské Hrdějovice. 

Mezi Raspenavou a Bílým Potokem nejezdily vlaky

V Hradci Králové spadl strom na projíždějící auto a zranil dva lidi, v Libereckém kraji prudký poryv větru a deště smetl ze silnice čtyři auta. Několik objektů včetně trafostanic zasáhly blesky. Na Jičínsku byla zraněna padajícím stromem šestačtyřicetiletá žena. Vrtulník ji transportoval do královéhradecké fakultní nemocnice. 

Následky bouře u Višňové na Liberecku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Spadlé stromy a záplavy způsobily přerušení dopravy na železnici. Kvůli podemletým kolejím stále nejezdily vlaky mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem. Úsek byl zprovozněn kolem osmé večer.

Bouřky přijdou i dnes odpoledne

Ráno a dopoledne by mělo být počasí klidné, mělo by být skorojasno až polojasno. Během odpoledne se začne tvořit přeháňková a bouřková oblačnost. Bouře zasáhnou asi dvě hodiny po poledni střední, západní a severní Čechy, později odpoledne se rozšíří na východ Čech, Vysočinu a na Moravu. Tam by se však měly vytvářet jen místy. Nebezpečí bouřek potrvá i v sobotu. Také dnes se lokálně v bouřkách můžou vyskytovat přívalové srážky, kroupy a nárazy větru. Moravu však ještě sužují vedra a sucho s hrozbou požárů.

Spadlé stromy na desítkách míst blokovaly silnice, například na jihu Čech hasiči od čtvrtečního odpoledne odklidili po bouřkách z komunikací zhruba 80 stromů. Jinde vozovky zaplavila voda. Velké problémy byly například na rychlostní silnici R10 z Prahy do Mladé Boleslavi. V úseku mezi Brandýsem nad Labem a Benátkami nad Jizerou byla kvůli velkému množství vody ve čtvrtek v obou směrech neprůjezdná. Provoz se podařilo obnovit krátce před půlnocí.

V Polsku padaly kroupy jak vejce

Počasí trápilo také obyvatele severovýchodu Polska. V mazurské oblasti poškodilo krupobití na 300 budov. Podle svědků na některých místech padaly kroupy o velikosti vajec a dělaly díry do střech domů nebo ničily auta. Rakousko se zase připravuje na horký víkend, který může přinést lokální bouřky. Už ve středu způsobily záplavy velké materiální škody, a to hlavně ve Štýrsku.