Infarktům se dá předcházet vyšetřením na speciálním přístroji

Praha – Infarkt je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v Česku. Infarktům se dá ale předcházet, a to vyšetřením na speciálním přístroji, který funguje na principu ultrazvuku. Běžně ho v Česku používají specializovaná pracoviště, nově ho ale teď mají ve svých ordinacích i někteří vybraní praktičtí lékaři. Děje se tak v rámci preventivní akce, na které se odborníci s praktiky dohodli. Jak nejlíp předcházet infarktům, řešil i světový kongres angiologů, který se konal tento týden v Praze.

Ordinace praktických lékařů zatím speciálními přístroji příliš vybavené nejsou. Jeden totiž vyjde na několik desítek tisíc korun, a také by museli mít na příslušné vyšetření smlouvu s pojišťovnami, aby jim ho proplácely. Kde přístroj ale mají, tam jsou pacienti ve výhodě. Preventivní vyšetření na speciálním přístroji totiž nebolí a dokáže odhalit nebezpečí i u toho, kdo se cítí úplně v pořádku. 

Princip vyšetření je takový, že lékaři ultrazvukem zjišťují tlak v cévách nohou. Když je některá zúžená, hrozí stejné nebezpečí i jinde v těle. „Pacient leží a má připevněny manžety na končetinách, a když to řeknu zjednodušeně, po pěti minutách ležení se zmáčkne knoflík a za dalších pět minut vypadne číslo, které je velice spolehlivé,“ popisuje vedoucí laboratoře pro aterosklerózu v IKEMu Jan Piťha.

Ordinace praktických lékařů, kteří přístroj nemají, sice vyšetřují cévy poslechem a hmatem při každé prohlídce, tak spolehlivé jako ultrazvuk to ale není. Ten dokáže předejít pozdějším komplikacím až v osmdesáti procentech případů. „Pro pacienty je to profit veliký, protože se brzo a včas podchytí choroba, která by je potom velice invalidizovala,“ konstatuje praktická lékařka pro dospělé Irena Kudrnovská

Průměrný věk pacienta s infarktem je 66 let. Nezřídka se s ním ale lékaři setkávají i u mnohem mladších lidí. V Česku se loni s ischemickou chorobou srdeční léčilo skoro osm set tisíc pacientů, z toho 86 tisíc s infarktem. Ročně umírá na nemoci srdce a cév šedesát tisíc lidí. 

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)