Prošlé vakcíny proti prasečí chřipce skončily v peci

Praha - Ministerstvo zdravotnictví nechalo zničit všechny zbývající vakcíny proti prasečí chřipce, které před dvěma a půl lety nakoupilo. Do spalovny tak putovalo na 500 tisíc dávek, za které dal stát původně přes 100 milionů korun. Očkovací látka už byla prošlá a tudíž nepoužitelná.

První vakcíny do Česka dorazily v listopadu 2009. Někteří politici pak neváhali a před kamerami se nechali očkovat, aby šli veřejnosti příkladem. Jiní to považovali za zbytečné divadlo.

„Místo zdravého rozumu převládl při prosazování tohoto typu očkování zcela zhoubný princip předběžné opatrnosti,“ prohlásil v roce 2010 na adresu prasečí chřipky prezident Václav Klaus.

Stát nakonec pro boj s prasečí chřipkou odebral 700 tisíc vakcín. Zájem byl ale slabý, využila se jen desetina nakoupených dávek. Zbytek byl odsouzen k likvidaci, a tak se v první fázi před dvěma lety spálila všechna otevřená balení stažená od lékařů a z nemocnic - celkem 130 tisíc vakcín.

Ve skladech ale ještě zůstaly v neotevřených krabicích statisíce vakcín, které
bylo možné použít do loňského podzimu. Teď ministerstvo zdravotnictví České televizi potvrdilo, že nechalo zničit i tyto zásoby.

„Jednalo se zhruba o půl milionu vakcín a byly zlikvidovány standardním způsobem, to znamená spálením nebezpečného materiálu,“ dodává Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Vakcína
Zdroj: ČT24


Celkem zaplatil stát za vakcíny 150 milionů korun. Využil jich 70 tisíc, zbytek, 630 tisíc dávek za 135 milionů korun, shořel. Ministerstvo odmítá, že šlo o zbytečně vyhozené peníze. „Ten postup v té době byl jednoznačně správný,“ tvrdí Sršeň.

Původně mělo ministerstvo ještě smělejší plán. Zvažovalo, že koupí 20 milionů vakcín za 5 miliard korun. Tuto akci tehdejší premiér Jan Fischer zatrhl.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)