Soudce z vítkovské kauzy byl nalezen mrtvý

Ostrava – Za dosud neznámých okolností zemřel soudce ostravského soudu Miloslav Studnička. Podle informací ČT24 jej policie nalezla v jeho chatě ve Frenštátě pod Radhoštěm, muž měl prořízlé hrdlo. Policie v těchto chvílích ohledává místo činu. Studnička proslul především jako předseda senátu, který loni k mimořádným trestům odsoudil čtveřici neonacistů spojených s tzv. vítkovskou kauzou, čili žhářským útokem ve Vítkově na Opavsku.

Policie případ odmítá více komentovat a vyloučena není ani sebevražda. Mluvčí policie Gabriela Holčáková proto ČTK zatím pouze uvedla, že policie prošetřuje okolnosti úmrtí čtyřiašedesátiletého muže na Novojičínsku.

Pátrání po soudci iniciovali zaměstnanci soudu, když dnes nepřišel do práce. „Poslali jsme tam hlídku Policie ČR, aby prověřili bydliště. Ti pak soudce našli již mrtvého,“ uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová. Tělo bylo nalezeno okolo 13:00. Obydlí soudce se nachází ve čtvrti rodinných domů. Místo policie obehnala páskami a uzavřela i příjezdové cesty do ulice. Na místě jsou stále technici, kteří ohledávají místo činu. Dorazil i soudní lékař, který by měl určit přesnou příčinu a dobu úmrtí.

Petr Kausta, jeden z hlavních obhájců vítkovských žhářů, informaci označil za překvapivou. Podle vyjádření pro reportéra ČT24 Jiřího Loučku nemá informace o tom, že by jeho klient byl ten, kdo vraždu zorganizoval. Nepřipouští si, že by na dálku z věznice v Mírově dokázal vraždu zorganizovat.

Ke žhářskému útoku na dům romské rodiny Sivákových došlo v dubnu 2009. Stála za ním čtveřice moravskoslezských neonacistů. David Vaculík a Laromír Lukeš dostali 22letý trest odnětí svobody, Václav Cojocaru a Ivo Müller si odpykávají trest dvacetiletý. Při útoku, který byl podle pravomocného rozsudku rasově motivovaný, byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Z následků útoku se vzpamatovává dodnes.

Pape: Odvážný, citlivý, přemýšlivý. Takový byl Studnička

„Doufám, že k této násilné trestné činnosti na soudci nedošlo v souvislosti s výkonem jeho funkce, ale že snad, doufám, jde o jinou příčinu této tragické události,“ okomentoval Studničkovu smrt ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Pokud byl zavražděn pro to, jak soudil, byla by to tragédie a znamenalo by to velkou ztrátu pro českou justici.“

„Soudce Studnička byl velice odvážný, velice citlivý a přemýšlivý člověk, který svá rozhodnutí hodně zvažoval,“ řekl k jeho smrti zmocněnec obětí žhářského útoku ve Vítkově Markus Pape. „Soudil spoustu dalších násilných případů, takže spekulací může být mnoho. O případu žhářského útoku ve Vítkově se v médiích hodně mluvilo, tato souvislost se nabízí, ale je to stále všechno spekulace.“

  • Dům ve Vítkově po útoku žhářů zdroj: ČT24
  • Miloslav Studnička autor: Tomáš Hájek, zdroj: isifa/Lidové noviny

Vedle vítkovské kauzy soudce Studnička soudil i některé další případy, jimž média věnovala pozornost.

  • Loni k desetiletému vězení odsoudil dvaatřicetiletého muže obžalovaného ze znásilnění dvou malých dětí v Orlové na Karvinsku.
  • Letos udělil tresty třem dealerům drog, které poslal do vězení na dva roky, devět a deset let.
  • Zabýval se i případem ženy z Českého Těšína, která podle státního zástupce podvedla více než stovku lidí.
  • Letos v březnu zprostil obžaloby osm bývalých manažerů Českomoravské družstevní spořitelny. Podle státního zástupce měli podíl na nezákonných machinacích vedoucích ke krachu záložny. Údajně připravili finanční ústav o více než 300 milionů korun. Soud ale žalované transakce označil jen za chybná manažerská rozhodnutí. Navíc podle něj nebyla způsobena žádná škoda.

Soudci by museli být chráněni celý život, podotýká jejich prezident

V případě, že se vazba mezi rozsudkem nad extremisty a soudcovou smrtí prokáže, je podle Papeho třeba se ptát, nakolik dobře pracovala policie a zda dostatečně chránila osoby spojené s vítkovským případem.

Soudci žádnou zvláštní, zákonně vymezenou ochranu nemají. „Pokud by soudce cítil nějaké vážné ohrožení, které by bylo důvodné, tak se může obrátit na policii a ta by mu ochranu zajistila,“ konstatoval prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník. „To by ale musel soudce obvykle žít pod ochranou celou svou profesní dráhu. Soudcům je vyhrožováno velmi často a je pak na soudci, zda vyhodnotí vyhrůžky jako vážné, či nikoli.“