Policie našla unesené nemluvně, zatkla čtyři lidi

Praha – Němečtí policisté našli třítýdenní děvčátko, které minulý týden v Trmicích na Ústecku unesl neznámý muž. Podle agentury DPA se dítě podařilo vypátrat ve městě Neuwied, což je asi 50 km od Bonnu. Dítě je v péči lékařů a je v pořádku. Česká policie uvedla, že s největší pravděpodobností jde opravdu o unesenou Michalu Janovou. Němci zatkli celkem čtyři podezřelé, dva muži skončili ve vazbě. Jde o Němce, s rodinou prý žádné pouto neměli. Motivy únosců policisté nyní šetří. Zatím pracují se třemi verzemi - náhodný únos, předem připravený únos a únos v rámci komunity.

„Muž a žena jsou ve vyšetřovací vazbě a měli by být převezeni do Drážďan,“ řekl DPA mluvčí zastupitelství Alexander Keller. Jedna z propuštěných se podle něj dostala na svobodu v noci na dnešek, druhá dnes ráno.

Němci vypátrali auto, se kterým únosce odjel, včera ve tři hodiny odpoledne. Krátce před devátou pak zadrželi čtveřici podezřelých, následně byla zajištěna i holčička. Je zdravá, nyní se nachází v péči lékařů a stále se pracuje na potvrzení její totožnosti. Výsledky testů DNA by měly být hotové během tohoto týdne. Zatím není jisté, jestli si holčičku v Německu vyzvedne rodina, nebo policisté spolu s pracovníky sociální péče.

Německé vyšetřovatele přivedlo na stopu miminka auto, kterým ji únosce odvezl z místa činu. Podle informací Bildu z vozidla únosců při útěku z Česka odpadla ukradená česká registrační značka a místo ní se objevila německá poznávací značka. Policisté na jejím základě zjistili, že vůz patří jedné německé půjčovně. Informace, které v ní vyšetřovatelé získali, pak v krátké době vedly k dopadení únosců. 

Dědeček unesené holčičky Radomír Niedl:

„Víme akorát, že je holka někde v německé nemocnici. Jsme strašně šťastní, že je živá a zdravá, to se nedá jinými slovy popsat.“ Niedl poděkoval i médií a české i německé policii.

Čeští policisté poděkovali svým německým kolegům za spolupráci i české veřejnosti za pomoc. Při vyšetřování prohlédli policisté 400 hodin záznamů z kamer. Vyšetřování ale nadále probíhá, policie proto nechce sdělovat příliš podrobností. 

Děvčátko sebral ve středu odpoledne z kočárku neznámý muž přímo na ulici v Trmicích. S dítětem pak ujel v černém volkswagenu. Stopy únosce vedly do Německa od samého začátku; jeho auto s ukradenými českými značkami vyfotily kamery hned po únosu na dálnici směrem do Drážďan. Policisté to sice považovali spíš za klamný manévr, i tak ale případ získal v německých médiích velkou odezvu. Referovala o něm většina německých deníků a jejich webů. Nejčtenější Bild o něm psal dokonce denně a poměrně podrobně. 

4. července - Policisté začali pátrat po nemluvněti z Ústí nad Labem. Osmnáct dnů starou holčičku vytáhl neznámý muž před zraky matky z kočárku, zaběhl s ní do auta a ujel směrem k hranici s Německem. Policie navázala spolupráci s německými kolegy. O únosu detailně referovala většina německých deníků nebo jejich webů. V českých médiích se objevila řada spekulací o tom, co může stát za pozadím činu. Zmiňovala se například verze, že otec dítěte měl v zahraničí dluhy a únos mohl být formou pomsty.

7. července - Polský internetový portál Nowiny24 uvedl, že auto s únosci je možná v Polsku a míří k polsko-běloruské hranici. Policie sdělila, že pátrání bylo vyhlášeno pro celý schengenský prostor. Rodina podle tisku nabídla výkupné a po dítěti začala sama pátrat.

10. července - Policie uvedla, že němečtí policisté unesenou holčičku v pondělí zřejmě našli. Dítě je v pořádku.