Stíhání Knetiga nemělo být zastaveno, rozhodl soud

Praha – Kauza exporadce Martina Knetiga bude i nadále pokračovat. Pražský městský soud již podruhé zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 o zastavení jeho stíhání a případ mu vrátil k novému projednání. Knetig jako poradce bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila údajně požadoval po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách.

Policisté Knetiga obvinili loni v srpnu z nepřímého úplatkářství, kterého se v roce 2010 údajně dopustil při zadávání veřejných zakázek na SFŽP. V listopadu případ dospěl k obžalobě. Mužovo stíhání posléze poprvé zastavil Obvodní soud pro Prahu 1. Toto rozhodnutí však vzápětí zrušil odvolací městský soud, který věc vrátil k došetření. Druhou obžalobu podalo státní zastupitelství letos v březnu - doplnilo prý dokazování.

Obvodní soud stíhání opět zastavil, státní zástupkyně Šárka Pokorná však proti rozhodnutí podala stížnost. Případ se dostal zpět k městskému soudu. „Bylo rozhodnuto v neveřejném zasedání, výsledek tudíž nemohu sdělit dříve, než se s ním seznámí strany řízení,“ uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Bývalý poradce Pavla Drobila Martin Knetig
Zdroj: ČT24/MF Dnes

Bývalý poradce údajně sháněl „černé“ peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS, napsal v minulosti server Lidovky.cz. Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.