Soudce, který prý okrádal advokáty, sám míří před soud

Praha - Státní zástupce obžaloval jihočeského soudce Evžena Sedleckého kvůli tomu, že o přestávkách mezi líčeními okrádal advokáty. Spis už doputoval na okresní soud v Českých Budějovicích, tam ale dotyčný dříve pracoval. Vrchní soud v Praze proto během prázdnin rozhodne, kterému soudu případ přidělí.

Podezření na soudce-zloděje pojali dva z advokátů loni na jaře. Proto na něj nastražili past, před dalším líčením si opsali čísla bankovek, které měli v peněžence. Když soudce líčení přerušil a advokáti se do jednací síně vrátili, zjistili, že jim schází 100 euro a 600 korun. „Soud je určitě posledním místem na světě, kde očekávám, že se mi něco takového stane,“ uvedla loni okradená advokátka Petra Schninnenburgová. 

Podle žalobce měl Sedlecký ukrást celkem 59 tisíc korun. V průměru bral z peněženky něco přes tři tisícovky. Podle státního zástupce Josefa Richtra se měl provinit v celkem 18 případech. Soudce krátce po zveřejnění případu popřel, že by peníze ukradl. Od loňska se pak médiím vyhýbá, psychicky se zhroutil a krátce na to rezignoval.

Reportáž Veroniky Kabátové a Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)