Chodců i cyklistů zemřelo v prvním pololetí více

Praha – Za první pololetí letošního roku u nás zemřelo 69 chodců, to je o deset víc než za stejné období loni. Nejčastějšími příčinami tragédií jsou přecházení na červenou nebo náhlý nečekaný krok do silnice, na který už řidiči nestihnou zareagovat. Kolize také čím dál častěji způsobují cyklisti. Statistiky dopravní policie evidují od začátku roku 1 689 dopravních nehod, ve kterých figurovali chodci, přičemž 609 nehod sami zavinili.

Tragické bývají střety chodců s tramvají, ta totiž má na přechodu pro chodce přednost, na což ale lidé často zapomínají. Tramvaj nebo autobus navíc mají mnohem delší brzdnou dráhu než osobní auto. Z rychlosti 50 km/hod zastaví za 60, resp. 40 metrů. „Velmi často jsou pak řidiči stíháni za to, že intenzivně brzdili a došlo ke zranění přepravující osoby,“ upozorňuje soudní znalec Aleš Vémola.

Stále častěji má dopravní policie problémy také s cyklisty. Ti jen v první půlce tohoto roku způsobili 1 040 nehod, což je zhruba o šedesát víc než ve stejném období vloni. Často totiž nerespektují dopravní značky, zvláště tu, která jim nařizuje sesednout s kola. Také cyklistů letos zemřelo více než loni, policie i BESIP se proto chtějí zaměřit na místa, kde k nehodám cyklistů nebo chodců dochází nejčastěji.

Reportáž Richarda Samka a Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)