Kubice žalobcům: Prověřte, jestli bylo vyšetřování kauzy CASA ovlivněno

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice požádal nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prověřil, zda nedochází k ovlivňování trestního řízení v kauze nákupu letadel CASA i jiných případech. Kubice tak učinil přesto, že jej dnes policejní prezident Petr Lessy písemně ubezpečil, že vyšetřování se vede v souladu se zákonem a že žádný nátlak na vyšetřovatele nebyl.

„Přestože z odpovědi policejního prezidenta usuzuji, že k ovlivňování výše zmíněného vyšetřování nedochází, obrátil jsem se dnes dopisem na nejvyššího státního zástupce,“ informoval ministr Kubice.

Kauzu letounů CASA dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) ovšem jako jeho nadřízený orgán může provést tzv. dohledovou prověrku, která postup pražských žalobců ověří.

Podle náměstka nejvyššího státního zástupce Igora Stříže vše záleží zejména na obsahu Kubiceho žádosti. „Rozhodně se tím (Kubiceho žádostí) budeme zabývat. Musíme však posoudit, jestli jsou tam nějaké poznatky využitelné pro výkon dohledu,“ uvedl. „Jestli tam takové poznatky budou, dohled vykonáme. Pokud ne, posoudíme zbytek obsahu. Možností je celá řada,“ podotkl. NSZ tak může podnět například odložit či postoupit Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), která se již možným ovlivněním v kauze zabývá na základě několika návrhů.

Stříž také uvedl, že pojem ovlivňování je velmi široký a do jisté míry i subjektivní záležitostí toho, kdo mohl být ovlivňován. „Pokud je objektem ovlivňování policista, tak to může posuzovat inspekce a není příliš obvyklé, aby se tím státní zastupitelství zabývalo v rámci výkonu dohledu, ale vyloučeno to není,“ dodal. Sám si ale nevzpomíná na případ, že by něco takového žalobci řešili.

CASA, politický evergreen začátku léta

Případ letounů CASA mocně hýbe českou politickou scénou již několik týdnů, nejmocněji pak v posledních sedmi dnech. Ve středu vydala Poslanecká sněmovna svou místopředsedkyni a někdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou trestnímu stíhání. Policie ji viní z toho, že při nákupu letadel nezadala vypracovat expertní posudek, a český stát tak za předraženou zakázku zaplatil o 658 milionů víc, než musel. Dynamický vývoj pak celý případ zaznamenal včera, kdy policejní prezident Petr Lessy informoval o tom, že mu kvůli vyšetřování případu volal 4. července ministr financí a „advokát“ Vlasty Parkanové Miroslav Kalousek.

Kubice dnes na jednání bezpečnostního výboru sněmovny uvedl, že od policejního prezidenta nedostal za dva týdny od své žádosti vysvětlení telefonátu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vyšetřovateli kauzy nákupu letadel CASA. Bezpečnostní výbor řešil, zda Kalousek vyvíjel nátlak na policii, když volal i policejnímu prezidentovi.