Sobotka: Má prezidentská kampaň bude korektní a civilní

Praha – Prezidentský kandidát občanských demokratů Přemysl Sobotka hodlá svou kampaň založit zejména na debatách s lidmi. Kromě tradičních inzerátů a billboardů chce využít také internetových sociálních sítí. ODS bude svého kandidáta jmenovat prostřednictvím obou svých parlamentních klubů. Sobotkovi vyjádřili podporu všichni poslanci a senátoři strany. V primárkách porazil Přemysl Sobotka třípětinovou většinou europoslance Evžena Tošenovského.

Sobotka už dříve řekl, že by jako hlava státu dodržoval zvykové pravomoci a usiloval o návrat důvěry v demokracii. Postavil by se také proti snahám o rehabilitaci KSČM.

Petr Nečas, premiér a předseda strany:

„Občanská demokratická strana bude nominovat svého kandidáta prostřednictvím obou svých parlamentních klubů. Jako předseda ODS mohu s potěšením říci, že pan Přemysl Sobotka má podporu všech poslanců a všech senátorů strany. To znamená, že v okamžiku, kdy vstoupí v platnost prováděcí zákon a bude účinný, bude stranou předložena příslušná návrhová listina. Na té bude podpis čtyřiadvaceti senátorů a jednapadesáti poslanců.“

Podle slov premiéra a předsedy strany se ukázalo, že bylo jednoznačně správné nominovat jejich prezidentského kandidáta cestou primárních voleb. „Jsme jedinou politickou stranou, která takto zapojila svou členskou základnu. Jsme také jedinou politickou stranou, kde její prezidentský kandidát není nominován pouze úzkou stranickou špičkou nebo, v případě nestranických kandidátů, sám sebou. Sobotka má z tohoto pohledu jednoznačně velmi silný a legitimní mandát,“ dodal Nečas.

Sobotka nepatří k favoritům, větší šance má Fischer nebo Zeman

Sobotka bere svoji kandidaturu jako běh na dlouhou trať. „Volební kampaň jsem dělal celá léta a jsem člověk, který ty osobní kontakty výrazně vyhledává. Intenzivní kampaň začne paralelně s kampaní do krajských a senátních voleb. Bude to kampaň z mé strany umírněná, civilní, korektní a bude se řídit stejnými pravidly, jako se řídila celá moje politická kariéra,“ podotkl.

Občanští demokraté chtějí vyčlenit na prezidentskou kampaň patnáct milionů korun. Někdejší dlouholetý předseda horní komory nepatří podle dosavadních průzkumů veřejného mínění k favoritům volby. Průzkumy dávají větší šance bývalému premiérovi Janu Fischerovi, někdejšímu šéfovi ČSSD a vlády Miloši Zemanovi nebo ekonomovi Janu Švejnarovi. Švejnar se však zatím k případné kandidatuře jednoznačně nevyjádřil.

Zákon o přímé volbě projedná Senát

Zákon, který jasně upravuje přímou volbu prezidenta, budou zítra schvalovat senátoři. V horní komoře by měl projít bez větších problémů. Hlasovat pro zákon budou i sociální demokraté, kteří mají v Senátu většinu. Pak už zamíří k podpisu prezidenta. „Termíny budou docela dost spěchat, takže budeme muset volbu vyhlásit v polovině října,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch.