Soud osvobodil údajného člena pražského podsvětí Rusa

Praha - Soud zprostil obžaloby údajného člena pražského podsvětí Rusa viněného z únosu bývalého místopředsedy Českomoravského fotbalového svazu Miroslava Kříže. Rus měl podle obžaloby před dvěma lety Kříže unést a usmrtit. Kříž zmizel v květnu 2010 a zřejmě už není naživu. Dnešní verdikt je nepravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. Zdaleka přitom nejde o první líčení, kde zní jméno z kopané. Ty se totiž čím dál častěji objevují i v kolonce obžalovaných. Za trestný čin zbavení osobní svobody hrozilo Rusovi až šestnáctileté vězení.

Jiří Pánek, redaktor ČT

„Soudce Jan Kadlec dnes při zdůvodnění rozsudku řekl, že Miroslav Rus určitě podezřelý je a že policie udělala dobře, když ho začala stíhat. Nashromážděných důkazů ale podle něj nakonec nebylo tolik, aby o vině obžalovaného nebyly žádné pochybnosti. Soud je má, a proto ho osvobodil. Podle soudce je zjevné, že Rus byl napojen na lidi, kteří měli zájem na Křížově zmizení. Změnit by se to mohlo v případě nových důkazů.“

Podle státního zástupce Vladimíra Mužíka stojí za Rusem viceprezident fotbalového klubu Marila Příbram Vlastimil Spěvák, u kterého obžalovaný pracuje jako řidič. Na jeho stíhání však nebylo dost důkazů. Žalobce však nevylučuje, že se ještě nějaké objeví. „Je prokazatelné, že se na případu podílelo více osob,“ uvedl s tím, že někdo z nich může v budoucnu promluvit. Zároveň by mohlo pomoci nalezení těla.

Podle obžaloby měl Rus Kříže sledovat. Z jedné restaurace v centru Prahy měl obžalovaný muž fotbalového bosse vylákat pod příslibem směnky na 50 milionů korun. Kříž odešel z baru, své advokátce a partnerce řekl, že se do hodiny vrátí. Poté ho již nikdo neviděl. Rus obžalobu odmítal, Kříže prý neznal a v den jeho zmizení byl doma.

Podle deníku Insider byl Rus pouhým vykonavatelem

Státní zástupce v obžalobě žádný motiv pro únos fotbalového funkcionáře neuvedl. Deník Insider však dříve napsal, že Rus byl podle detektivů pouze vykonavatelem, zadavatelé jsou neznámí. Křížovy dcery a jeho advokátka u soudu mluvily o mužových neshodách s jeho obchodními partnery Petrem Šikošem a Kamilem Marvánkem. 

Rus v minulosti čelil spolu s viceprezidentem fotbalového klubu Marila Příbram Vlastimilem Spěvákem, příbramským fotbalovým bossem Jaroslavem Starkou a dalšími lidmi obvinění z únosu otce uprchlého kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře Lamberta. Stíhání bylo loni pravomocně zastaveno. U soudu získal majitel klubu Boby Brno Lubomír Hrstka tři roky vězení. Místopředsedu svazu Gottvalda potrestala justice pokutou tři miliony korun. Únosy ale zatím v českém fotbalu běžné nejsou.

Telefonát Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)