Do roku 2020 chce ministerstvo tisíce nových útočných pušek

Praha - Až deset tisíc útočných pušek, asi 7 000 pistolí a 500 samopalů Scorpion chce do roku 2020 pořídit pro vojáky ministerstvo obrany. Moderní ruční zbraně vyjdou dohromady na více než miliardu korun. Vojáci už dostávají do výzbroje nové pušky ČZ 805 Bren z České zbrojovky. Pušky Bren, pistole Phantom a samopaly Scorpion už používají doma i na misích v zahraničí. Především pro bojové jednotky armáda pořídila necelých 8 000 za 1,5 miliardy, dodávky mají skončit v roce 2013. Nahrazovány jsou samopaly Sa-58, které vojáci používali několik desetiletí.

„Mělo by to být realizováno formou víceleté rámcové smlouvy,“ vysvětlil ředitel sekce vyzbrojování ministerstva obrany Pavel Bulant. Zvažovaný počet zbraní by měl pokrýt požadavky armády, Vojenské policie i 601. skupiny speciálních sil patřící pod Vojenské zpravodajství. „V současné době velice pečlivě zkoumáme veškeré právní a finanční aspekty tohoto možného obchodu,“ zdůraznil ředitel.

Snahou ministerstva je zredukovat značné množství různých druhů ručních zbraní, které využívají. Ještě před pěti lety jich měli ve výzbroji dokonce osmnáct druhů včetně sedmdesáti typů nábojů jedenácti různých ráží. Armáda nezapírá, že jí to způsobuje řadu problémů - včetně finanční náročnosti a komplikované logistiky.

Ruční zbraně budou vojáci pořizovat několik let především s ohledem na nutnost šetřit v rozpočtu. Obrana bude v příštím roce hospodařit s částkou téměř 42 miliard korun, letos má k dispozici asi 43,5 miliardy. Původní výhled přitom počítal s ještě výraznějším rozpočtovým škrtem na obranu, celý resort měl mít k dispozici necelých 39 miliard korun.

Oproti původnímu návrhu se zvýšil i plánovaný rozpočet pro rok 2014. Podle dřívějšího plánu měl stát v uvedeném roce vynaložit na armádu téměř 36 miliard korun. Nyní se počítá s více než čtyřicetimiliardovými výdaji. V roce 2015 pak rozpočet ministerstva obrany klesne na necelých 39 miliard korun.