Statistika korupce: Za půl roku policie zajistila přes miliardu korun

Praha - Jen za první pololetí roku 2012 zajistila protikorupční policie peníze a majetek za více než miliardu korun. Za celý loňský rok přitom útvar zabavil hodnoty pocházející z trestné činnosti za 1,5 miliardy. Čísla potvrzující zvýšený počet odhalených korupčních kauz vyplývají ze statistiky, kterou dnes zveřejnil Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK).

Policii se letos zatím daří řešit více případů spojených s korupčním jednáním než loni. Letos protikorupční útvar za prvních šest měsíců zpracovával 439 spisů, za celý minulý rok jich bylo téměř šest stovek. „I z tohoto důvodu vedení útvaru na druhé pololetí roku stanovilo prioritu odbřemenění od nepříslušných a bagatelních věcí,“ poznamenal mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej. Detektivové by se tak měli věnovat pouze nejsložitějším případům.

O tom, kterými kauzami se bude specializovaný policejní útvar zabývat, se však bude rozhodovat v každém konkrétním případě. Podle Ibeheje ale chce ÚOKFK například striktněji dodržovat příslušnost, podle které jí náleží případy se škodou nad 150 milionů korun. O kolik by se počet spisů měl snížit, mluvčí nesdělil.

Úplatek
Zdroj: ČT24

S výsledky ÚOKFK je spokojen i jeho šéf Tomáš Martinec. „Nenaplnily se některé prognózy z konce loňského roku, že údajný masivní odchod zkušených policistů, byť nejmenší za posledních pět let, výrazně paralyzuje činnost útvaru,“ vzkázal skrze mluvčího.

Za první pololetí roku 2012 stíhal ÚOKFK 699 lidí, což je zhruba stejný počet jako v letech 2009 a 2010. Využil také nového zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a poprvé v ČR obvinil firmu. V oblasti korupce (například trestné činy přijetí úplatku, podplacení, nepřímé úplatkářství, pletichy v insolvenčním řízení) útvar obvinil za pololetí 46 lidí.