Akreditovaných psychologů je málo, vybodovaní řidiči musejí k nim

Praha - Seznam akreditovaných psychologů, k nimž musejí vybodovaní řidiči na psychotesty, aby mohli získat zpět řidičský průkaz, je dostupný na stránkách ministerstva dopravy a v autoškolách. Od srpna, kdy začne pravidlo platit, by měl být dostupný rovněž v ordinacích praktických lékařů. Akreditovaných psychologů je ale pouhopouhých 73, zatímco vybodovaných řidičů přes 2 500. U odborníků se navíc bude víc platit.

V. J. nasbíral plný počet bodů za volantem taxíku. Za dvanáct bodů přišel na dvanáct měsíců o řidičský průkaz. Trestní lhůta mu vyprší za několik dní a aby mohl řídítka kola opět vyměnit za volant, musí mimo jiné projít i psychotesty. „Ministerstvo dopravy má na svých webových stránkách odkaz právě na akreditované psychology,“ podotkl mluvčí ministerstva Martin Novák.

Řidiče na novinku nakonec upozornili v autoškole. „Tohle jsem nevěděl, pan lektor mi dal číslo a spojení,“ řekl „hříšník“. Seznam správných psychologů by řidiči kromě webových stránek a autoškol měli od příštího měsíce najít i v ordinaci svého praktického lékaře, který má při vracení dokladu i konečné slovo. „Ve své spádové oblasti, ať už to bude okres, kraj, město, tam toho řidiče doporučí,“ podotkl místopředseda Asociace dopravních psychologů Martin Kořán.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Převis vybodovaných řidičů je velký

Za volant kvůli plnému počtu bodů v Česku nesmí téměř třicet šest tisíc řidičů. Nutný posudek od oprávněného psychologa potřebují k opětovnému získání dokladů všichni ti, kteří o řidičský průkaz přišli po prvním srpnu loňského roku. Těch je zatím dva a půl tisíce, akreditovaných psychologů ale pouhých 73.

Třeba na nejlidnatější Středočeský kraj, který má také nejvíc vybodovaných řidičů, ale připadají jen tři oprávnění psychologové, oproti tomu Ústecký nebo Olomoucký mají po jedenácti. Podle ministerstva to ovšem rozhodně není konečné číslo. „Odhadujeme, že by jich mohlo být sto padesát, nicméně ten proces končit nebude,“ konstatoval Novák.

Řidič
Zdroj: ČT24

Řidiči musejí počítat i s tím, že u akreditovaných odborníků si nejspíš také připlatí. Namísto dnešních patnácti set až dvou tisíc mohou zaplatit i dvojnásobek. Náklady na diagnostické přístroje či přesný počet místností, bez kterých by psychologové akreditaci nedostali, totiž mnozí hodlají promítnout právě do ceny.