Za falešný profil a kyberšikanu na Facebooku padla podmínka

Liberec - Okresní soud v Liberci potrestal třiašedesátiletou Annu Stolínovou čtyřměsíčním vězením s podmínkou na jeden rok. Žena podle obžaloby vytvořila a zneužila na Facebooku falešný profil krajské šéfky KSČM v Libereckém kraji Dany Lysákové. Rozhodnutí soudu není pravomocné, Stolínová ani její obhájkyně k soudu nepřišly, státní žalobkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Soud v případu už jednou rozhodl. Trestním příkazem ženě uložil osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Stolínová se ale odvolala a muselo následovat soudní jednání

Soudce Richard Skýba uvedl, že bylo velmi obtížné najít motiv jednání Stolínové. „Asi se jednalo o žárlivost, podezření z nevěry. Lidsky je to pochopitelné, ale nelze to takto řešit,“ uvedl. Nízký trest vynesl s ohledem na dosavadní bezúhonnost Stolínové i její věk.

Žena ale obvinění odmítla. U soudu ji obhajovala poslankyně za KSČM Marie Nedvědová, která již dříve zkritizovala postup policistů i státního zastupitelství. Podle ní porušili zákonné normy a případ nevyšetřili tak, jak měli. „Našel se pachatel a je jedno, zda tak učinil, či nikoliv,“ uvedla. Podle soudce jsou ale důkazy jasné. Expert dokázal obnovit v počítači smazané dokumenty a fotografie, které byly umístěné na falešném profilu Lysákové.

Za falešný profil a kyberšikanu na Facebooku padla podmínka.
Zdroj: ČT24

Žena podle obžaloby nejprve vytvořila falešnou e-mailovou adresu, velmi podobnou soukromému mailu Lysákové. V dubnu 2010 pak vytvořila i její falešný profil na Facebooku, který na webu zůstal až do března 2011, kdy byl odstraněn. Na profil obžalovaná podle spisu umístila upravené a zesměšňující fotky Lysákové, které získala na jejích oficiálních webových stránkách. Na profil navíc žena vkládala informace a komentáře neslučitelné s politickými názory, které komunistická politička zastává.

Falešné profily podporovaly ODS a před posledními volbami i exprimátora Kittnera

Lysáková rozhodnutí soudu uvítala. Proti falešným informacím bojovala podle svých slov velmi obtížně: „Profil byl zneužíván ve vazbě na moji pracovní náplň. Visel tam přes rok a nebyla jsem schopna s tím hnout. Byl to první případ, který se v Libereckém kraji řešil, nikdo s tím zkušenosti neměl.“ Politička stojí v čele libereckých komunistů téměř 20 let, kvůli kauze už ale letos nebude v krajských volbách kandidovat. „Nechtěla jsem poškozovat svoji stranu, protože na mě bylo tak napliváno, že bych obtížně něco vysvětlovala, dokud nepadne výrok soudu,“ dodala.

Soudce ženu potrestal za poškozování cizích práv. Nechal také zabavit její počítač. Podle soudce se ale neprokázalo, že to byla právě seniorka, kdo nelegálně nainstaloval programy do počítače a porušoval tak autorská práva. Poškozená firma se má nápravy domáhat v občanskoprávním řízení, podle obžaloby by škoda měla být za 30 000 korun.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)