Rozhodnutí o Bradáčové padne příští týden, ve hře jsou i další

Praha - Rozhodnutí o návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování vrchního státního zástupce v Praze učiní ministr spravedlnosti Pavel Blažek během příštího týdne. Blažek se dnes sešel se Zemanem a o svém záměru ho informoval. Ministr se také viděl s prozatím jedinou kandidátkou na tento post Lenkou Bradáčovou, která daný termín vzala na vědomí. To, zda Bradáčovou opravdu jmenuje, nebo Zemanův návrh zavrhne, nechtěl ministr v Interview ČT24 komentovat s tím, že své rozhodnutí zveřejní až příští týden. Sám už je prý téměř definitivně rozhodnutý. Nicméně podle jeho slov jsou kromě Bradáčové ve hře i další dvě nebo tři jména.

Šéf žalobců Zeman uvítal, že ministr stanovil termín, do kdy se o návrhu na jmenování Vrchního státního zástupce v Praze rozhodne. Ministr přišel minulý týden s nápadem, že by se na pozici mohlo vypsat výběrové řízení. Zeman s tím ale kvůli možným právním problémům nesouhlasil.

„Směřuji k nějakému rozhodnutí. Dnes jsem si jasně stanovil lhůtu, dokdy je potřeba rozhodnout, neboť zájem veřejnosti je veliký. Myslím, že jsem už hovořil se všemi lidmi, abych si udělal jasný názor. Jakékoliv rozhodnutí řádně odůvodním,“ řekl v Interview ČT24 Blažek. „To rozhodnutí je natolik závažné, že veřejnost má právo znát důvody, proč jsem dospěl ke kladnému nebo zápornému stanovisku,“ dodal ministr na adresu jmenování navržené Bradáčové.

Ministr dodal, že se Zemana neptal, jaké další varianty má připraveny v případě Blažkova nesouhlasu s Bradáčovou. „Může učinit různé kroky, které uzná za vhodné,“ připustil Blažek. Sporná by ale podle něj byla možnost, že se Zeman obrátí ve věci na Nejvyšší správní soud, kde se liší názory Ústavního a Nejvyššího správního soudu. Zeman podle Blažka po odmítnutí Bradáčové může ale dát návrh na jiné jméno.

Ministr spravedlnosti si od nového vrchního žalobce bude hlavně přát uklidnění situace v soustavě státního zastupitelství: „Nový vrchní státní zástupce by se měl snažit, abychom neměli v médiích tiskové konference žalobců, kteří spolu bojují. Cílem by mělo být, aby se tyto excesy už neděly. Cílem nás všech by mělo být vrátit to do normálního stavu.“

Jmenování Bradáčové do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze navrhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ještě ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Než ale Pospíšil Bradáčovou stihl jmenovat, tak ho premiér Nečas z vlády odvolal. Oficiálně kvůli tomu, že ministr žádal miliardu navíc z rozpočtu na provoz věznic, opozice i část koaličních poslanců ale za odvoláním Pospíšila vidí právě snahu, aby nebyla Lenka Bradáčová jmenována do funkce.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pak navrhl Bradáčovou i novému ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi, ten s jejím jmenováním váhá. Podle Blažka by totiž jmenování Bradáčové mohlo znovu vyvolat válku žalobců. I proto chtěl Blažek znát kroky, které by chtěla Bradáčová v úřadu podniknout.

Devětatřicetiletá žalobkyně v současnosti zastává funkci náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce a je prezidentkou Unie státních zástupců. Nedávno se dostala do popředí zájmu tím, že zpočátku dozorovala kauzu poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha. Dříve se postavila například za vyhozeného žalobce, který kritizoval zastavení stíhání Jiřího Čunka, v roce 2009 vyzvala k odchodu nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a kritizovala i nečinnost pražského vrchního státního zastupitelství v kauze Mostecké uhelné společnosti. Zeman dříve uvedl, že žalobkyně není příliš oblíbená u některých členů ODS.