Syřané v Česku se zapojují do boje proti Asadovu režimu

Praha - Kvůli kritické situaci v zemi se v Praze sešli Syřané žijící v Česku. Nedávno tady založili vlastní svobodné sdružení. Na ustavující schůzi zvolili oficiálního stínového velvyslance, který by v Česku zastupoval syrskou opozici.

Tamer Keshi se narodil v Praze. Většinu svého života ale strávil v syrském Homsu. Doma se cítí v obou zemích. V jedné z nich teď bojuje za osud té druhé. „Bohužel ta vlast, která právě teď krvácí, je ta syrská. A tudíž se tady snažím, co je v mých silách, abych pomohl,“ říká člen přípravného výboru Sdružení svobodné syrské komunity v ČR Tamer Keshi.

Kvůli občanské válce už přišel o řadu přátel. I to ho motivuje aktivně bojovat proti režimu Bašára Asada, jehož jméno nikdy nevysloví bez přídomku vrah. „Počítáme, kdo umřel, kdo je naživu. Stále tam znám spoustu lidí, s kterými si dopisuju přes Skype nebo Facebook, když režim dovolí,“ popisuje Keshi.

Navzdory pro opozici nepříznivým zprávám, které dnes přišly z ostřelovaného Allepa, je ale z Tamera cítit optimismus - Svobodná syrská komunita v Česku se posunula zase o krok dál. Proti oficiálnímu syrskému ambasadorovi v Česku, loajálnímu vůči Asadovi, bude nově stát konzul zvolený demokraticky.

Sdružení nemá malé cíle. Zatím organizuje sbírku oblečení a peněz na podporu uprchlíků a každý pátek demonstruje na pražském Václavském náměstí. Do budoucna by ale chtělo ve spolupráci s Lékaři bez hranic zajistit i týmy doktorů z Česka, kteří by pomáhali přímo v Libanonu nebo v Turecku.

Čeští Syřané demonstrojí proti situaci v domovině (zdroj: ČT24)