Korupce v Přerově: Policie opět navrhuje obžalovat šest lidí

Praha/Olomouc - Protikorupční policie znovu navrhuje obžalovat šest lidí v přerovské korupční kauze. Původně bylo v případu obviněno 13 zástupců města včetně primátora a zároveň senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD). Žalobkyně ale stíhání zastavila. Poté jí Nejvyšší státní zastupitelství vrátilo případ šesti obviněných, u kterých nyní policie doplnila dokazování. Senátor figuruje i v této skupině. Rozhodnutí policie považuje za nestandardní. Podobně se vyjádřil i radní Václav Zatloukala (ČSSD).

Šestice lidí čelí obvinění ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a zneužití pravomoci, policie vede trestní stíhání na svobodě. „Ve věci bylo v loňském roce stíháno celkem 13 osob, nicméně po návrhu na podání obžaloby bylo trestní stíhání dozorující státní zástupkyní zastaveno. Zastavení trestního stíhání bylo Nejvyšším státním zastupitelstvím v Brně ve vztahu k šesti obviněným osobám zrušeno,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Případ šesti obviněných ale žalobkyni vrátilo po přezkumu Nejvyšší státní zastupitelství a státní zástupkyně kauzu předala protikorupční policii k doplnění dokazování.

Policie stíhá primátora Přerova a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD), jeho prvního náměstka Jiřího Kulíška (ODS), radní Václava Zatloukala (ČSSD) a Jaroslava Čermáka (ODS) a úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavla Gala a Jiřího Rabu. Kauza se týká dvou předražených zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců a firmy, která zakázky vyhrála a takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení. Podle usnesení o zahájení stíhání zástupci města údajně podnikli kroky, aby zákon obešli.

Senátor a primátor Přerova Jiří Lajtoch:

„Pokud je mi známo, nedošlo k žádnému posunu oproti době, kdy bylo trestní stíhání zastaveno. Důkazní situace zůstala stejně prázdná a nebylo zjištěno nic, co by obvinění prokázalo. Zdůrazňuji, že jsem nevinný a žádný trestný čin jsem nespáchal.“ 

Primátora viní policie z toho, že mu firma Přerovská stavební, která se na veřejné zakázce podílela, stavěla soukromý bazén. Částka v hodnotě 278 292 korun přitom nebyla uhrazena a podle policistů firma peníze ani nevymáhala. Výstavbu bazénu od této firmy Lajtoch zatajil v čestném prohlášení o majetku za rok 2008. Údaje doplnil až v době, kdy se o věc začali zajímat policisté. Lajtoch už dříve řekl, že všechny práce kolem bazénu řádně uhradil.

U radního Zatloukala se podle policistů stejná firma podílela na stavbě rodinného domu ve Vinarech bez uzavření řádné smlouvy o dílo. Fakturu na 3,1 milionu korun uhradil pouze částečně ve dvou splátkách do výše 790 000 korun. Poté, co tyto skutečnosti vyšly najevo při policejním prověřování, snažil se vyřadit fakturu z účetnictví společnosti Přerovská stavební a nahradit fakturou novou na částku nižší, kterou skutečně zaplatil, stojí v usnesení o zahájení stíhání.

Ve skupině stíhaných zůstává i náměstek Kulíšek, jemuž policisté vyčítají neformální osobní vztahy se zástupci stavební firmy, či radní Čermák, který podle usnesení měl se společností obchodní vztahy. Jeho bezpečnostní firma zajišťovala ostrahu staveniště domova důchodců.

U ostatních sedmi současných či bývalých představitelů města je stíhání definitivně zastaveno. Patří mezi ně například bývalá náměstkyně primátora, nyní zastupitelka Elena Grambličková (ODS) či Šárka Krákorová-Pajůrková (ČSSD). Z kauzy vyvázly kvůli tomu, že nemohly podle žalobců znát detaily všech podezřelých zakázek.