Za první půlrok se u nás virem HIV nakazilo sto lidí

Praha – V Česku letos za první pololetí přibylo sto pacientů s virem HIV, vyplývá to z údajů národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu. Za celý loňský rok testy potvrdily 153 nových případů. Podle ředitele Domu světla pro pacienty s nemocí selhání imunity Miroslava Hlavatého tak zatím letošní vývoj naznačuje, že loňský pokles počtu nově nakažených představoval jen „přechodný výkyv“.

V posledním desetiletí u nás počet nových pacientů s HIV každý rok narůstal, zatímco v roce 2002 evidovali lékaři lékaři 50 případů, tak v roce 2010 jich bylo už 180. Loni se ale čísla vrátila zhruba na úroveň roku 2009. 

„Poznatky z AIDS poradny Domu světla, kde se provádí odběry určené k testování na HIV infekci, ukazují, že počet nových případů v tomto roce určitě hravě překročí oněch loňských 153 případů,“ uvedl Hlavatý. Podle něj odborníci v poradně loni při vyšetřeních zjistili nákazu u 19 lidí, stejný počet evidují i letos jen za prvních sedm měsíců. 

Podle neziskových organizací a odborníků je nutné stále na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit.