Policisté pomohli lidem z hořícího domu, Lessy statečnost ocenil

Praha – Dva středočeští policisté obdrželi z rukou jejich nejvyššího šéfa Petra Lessyho medaili za statečnost; vysloužili si ji záchranou dvou lidí z hořícího statku v Jinočanech u Prahy. Jde podle Lessyho o nejvyšší možné ocenění pro policistu. Při červnovém požáru jeden člověk zemřel, vyšetřovatelé nevyloučili založení ohně kvůli zamaskování trestného činu.

Policisté byli na místě požáru dřív než hasiči. Podle oceněného Jiřího Šafky byli lidé v patře nad ohniskem požáru, šlo o invalidní bratry. Policisté je navedli do míst, kde nehořelo, a pak z objektu vytáhli po žebříku prvního člověka. Druhého dostali ven už s pomocí hasičů. „Radost z ocenění mám, ale bylo by lepší, kdyby se zachránila i ta třetí osoba,“ řekl novinářům Šafka. Jeho kolega Tomáš Rybka prý při zásahu kromě záchrany lidí na nic nemyslel. „Člověk si to vyhodnotí až zpětně, třeba když u počítače sepisuje záznam,“ vysvětlil Šafka.

Podle středočeského policejního ředitele Václava Kučery se případ stále vyšetřuje. Policisté čekají na znalecké posudky a uzavřen by mohl být do měsíce. Stále tak není vyloučeno, že někdo chtěl požárem zamaskovat trestný čin, o čemž spekulují média. „Myslím si, že jsou naštěstí tyto případy výjimečné,“ poznamenal Kučera.

  • Oceněný policista Jiří Šafka zdroj: ČT24
  • Jiří Šafka a Tomáš Rybka zdroj: ČT24

Medaile za statečnost se podle Lessyho udělují velmi málo. „Dáváme je opravdu za takové činy, kdy policista nebo policistka splní beze zbytku svůj služební slib, to znamená s ohrožením vlastního života a zdraví, převážně se jedná o záchranu lidských životů,“ uvedl Lessy. Takto ocenění policisté pak mohou dostat od ministerstva vnitra cenu za čin roku.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Lessy dnes také na krajském ředitelství policie předal medaili za věrnost řediteli policistů na Praze-západ Michalu Murínovi za to, že slouží u policie 30 let. Murín dříve například působil jako pochůzkář, vyšetřovatel, vedoucí oddělení vražd nebo šéf kladenské policie.