Elektronický bachař už hlídá. Prozatím jen na zkoušku

Praha - Ministerstvo spravedlnosti zahájilo v kooperaci s Probační a mediační službou zkušební provoz elektronického monitoringu odsouzených. Instituce vybraly asi dvacítku odsouzených k domácímu vězení nebo těch, kteří mají v rámci podmíněného propuštění uloženo opatření shodné s domácím vězením. Ti, kdo s experimentem souhlasili, dostali elektronické náramky, které je budou hlídat. Za čtyřměsíční pilotní provoz zaplatí ministerstvo 503 tisíc.

Experiment testuje v malém rozsahu provoz elektronického monitoringu odsouzených, získané zkušenosti pak chce využít pro přípravu širšího zavedení kontrolního nástroje do praxe trestní justice. Testovací provoz elektronického hlídače probíhá ve všech osmi soudních krajích.

Elektronický hlídač může s odsouzeným do sprchy i do sauny, když ale střežená osoba zamíří z domu ve špatnou dobu nebo se pokusí s náramkem nebo vysílačem něco provést, systém všechno prozradí. „Probační úředník dostane informaci na svůj počítač, kde se mu objeví hlášení o tom, že došlo k porušení režimu elektronického monitoringu. Je možné toto hlášení zaslat i formou SMS,“ přiblížil ředitel Probační a mediační služby Pavel Štern.

Náramky na nohou odsouzených mají přinést především úsporu a úlevu přeplněným věznicím. Podle náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka vycházejí denní náklady na osobu v elektronickém monitoringu na 165 korun. Naproti tomu osoba ve výkonu trestu vyjde denně na tisícikorunu.

Ve veřejné zakázce malého rozsahu, kterou vypsala Probační a mediační služba na zkušební provoz a pronájem celkem 25 monitorovacích zařízení, zvítězila firma 3M.  Zkušební provoz plánuje ministerstvo do konce listopadu 2012, celkové vyhodnocení experimentu proběhne v prosinci.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)