Úřad vlády zvyšuje ostrahu - kvůli zápalné lahvi, Bulharsku a Peake

Praha – Speciální policejní Útvar pro ochranu ústavních činitelů v uplynulých dnech posílil ostrahu Poslanecké sněmovny a Strakovy akademie. Důvodem jsou výhružné e-maily adresované místopředsedkyni vlády Karolíně Peake a zadržení muže, který před sídlem kabinetu umístil tašku se zápalnou lahví. Nejedná se přitom o jediný incident spojený s budovou Strakovy akademie. Ta se zejména pro aktivisty stává terčem stále častěji.

K poslednímu incidentu u Strakovy akademie došlo minulý pátek, kdy ochranná služba zadržela u budovy muže, jenž do křoví v těsné blízkosti úřadu umístil tašku se zápalnou lahví. „Policisté ochranné služby muže zadrželi, zajistili i tašku, kde nalezli láhev s těkavou látkou, kde byl i motouz,“ informovala mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková.

Mluvčí úřadu vlády Michal Schuster celý incident nechtěl nijak komplikovat s tím, že případ je v kompetenci policistů. „Počínání třiatřicetiletého muže momentálně pražští policisté prošetřují jako přestupek proti veřejnému pořádku,“ dodal mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Muže tak zřejmě čeká pokuta.

K posílení ostrahy vládní budovy vedl ochrannou službu také případ anonymních e-mailů, jež obdržela vicepremiérka Karolína Peake. Neznámý odesilatel předsedkyni LIDEM vyhrožoval smrtí a brutálním mučením jejích dětí. Svou roli pro zvýšenou kontrolu okolí Úřadu vlády sehrál také teroristický útok v Bulharsku, který cílil na izraelské turisty.

Aktivisté Greenpeace pokutováni v řádu tisíců

Úřad vlády je „atraktivním terčem“ relativně často. V roce 2010 vylezli na střechu během jednání kabinetu aktivisté Greenpeace, loni pak pronikli do vládní zahrady. „Čtyři z nich dostali pokutu tisíc korun a organizátorka dva tisíce,“ informovala mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Čerstvě pokutovaným je i muž, který vylezl na římsu Úřadu vlády loni v září. „Tento muž dostal pokutu tři tisíce korun a ještě náklady řízení - tisíc korun,“ dodala Blažková.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)