Čeština ve světě nehyne, výuka se sune na východ

Praha – Zájem o výuku češtiny ve světě přetrvává, státem placení lektoři a učitelé se ale možná budou přesouvat víc na východ. Na rozdíl od univerzit v západní Evropě na východě starého kontinentu poptávka po výuce češtiny neklesá. Zástupci ministerstva školství a ministerstva zahraničí na dnešním setkání s vyučujícími češtiny z celého světa také upozornili, že je potřeba zaměřit se v zahraničí nejen na dlouholeté usedlíky, ale hlavně na Čechy, kteří do zahraničí vyjeli v posledních 20 letech a u nichž české kořeny ještě žijí.

Český jazyk a kultura se pěstují na lektorátech při zahraničních vysokých školách, v současnosti ve 24, povětšinou evropských, státech. Zatímco například ve Francii je lektorátů osm, ve Španělsku jen jeden. Nabídka by proto měla v budoucnu víc odpovídat poptávce, a je možné, že se některé lektoráty přesunou. Podle Jindřicha Fryče z ministerstva školství na řadě univerzit v západní Evropě kvůli nedostatku peněz podporu těchto kurzů tlumí. Mezi priority zahraniční politiky navíc patří spíš oblast východní Evropy a západní Balkán.

Kromě lektorátů se čeština učí i v rámci krajanských komunit. Sedm pedagogů v současnosti působí v Evropě, hlavně v Chorvatsku, Rumunsku, Srbsku a na Ukrajině, dalších pět pak učí potomky českých emigrantů v Jižní Americe, zejména v Argentině. „My budeme moci v budoucnu vysílat až 15 učitelů,“ tvrdí Olga Vlachová, která má v Domě zahraničních služeb tento program na starosti. Už v příštím školním roce se výuka rozšíří do Chicaga.

Na Ukrajině se Čeština učila už za cara

Učitel češtiny představuje základ spojení mezi krajanskou komunitou v zahraničí a vlastí. Třeba na Ukrajině si čeští krajané dlouhodobě stěžují, že není, kdo by je naučil jejich mateřský jazyk. Čeští učitelé tu jsou vzácní. „Prosili, abych tady zůstala, že by moc byli rádi, aby ten český jazyk se udržel i pro další generaci,“ řekla učitelka Eva Řezníčková. Za svou práci ale paní Řezníčková nemá ani korunu a na Krym přijela na svoje náklady. Víc než tři měsíce zůstat nemůže.

Právě čeští učitelé přitom udržují ve vesnicích češtinu už od dob carského Ruska. Sovětský režim si ale vybral svou daň, řada učitelů skončila v rukou tajné policie. V době svobody zase nejsou peníze. Na celé Ukrajině je tak jediný lektor. Ministerstvo školství má ale vlastní řešení, učitele češtiny chce samo školit. „Od roku 2006 nabízíme krajanům dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka, který když absolvují, tak mohou vyučovat český jazyk ve svých komunitách,“ vysvětlila mluvčí ministerstva školství Renáta Bártková Sodomová.

Mnoho lidí z kurzu si ale odjet učit do zahraničí i tak netroufne. V létě 2008 se ti odvážnější setkali na ministerstvu školství. Se svými zkušenostmi se tehdy přijeli podělit krajané z Rumunska, Ruska, Německa, ale třeba i Brazílie.