Policie zatkla gang, který vykrádal loterijní terminály

České Budějovice - Jihočeští kriminalisté ve spolupráci s pardubickými kolegy zadrželi a obvinili gang pěti vykradačů loterijních terminálů, kteří měli podvodem získat nejméně 750 000 korun. Skupina, která organizovaně vykrádala terminály po celé republice, podle policie spáchala minimálně 16 trestných činů. Zřejmě se jedná jen o špičku pyramidy zlodějů.

Nový zlodějský fenomén se začal objevovat od začátku letošního roku na Táborsku, Písecku, Strakonicku a Českobudějovicku. Při vyšetřování se zjistilo, že organizované skupiny takto „pracují“ po celé republice. Pětice čerstvě obviněných mužů ve věku 32 až 38 let pochází převážně z Pardubického kraje. Zadrženým hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Pachatel (event. skupina pachatelů) si v hernách a barech vždy vytipoval konkrétní výherní loterijní terminál, na kterém pak „vyhrál“ nemalé sumy peněz. Hodinová návštěva herna baru podle policistů obvykle přinesla zlodějům zisk zhruba 40 000 korun.

Čtyřicet tisíc jako běžný zisk

„Pachatelé překonali zabezpečovací mechanismus automatu, který sleduje a počítá vsunuté bankovky. Automat si tak zpřístupnili a vsunutou bankovku vytáhli vždy hned zpět. Tímto způsobem do herního terminálu jednu bankovku, například dvoutisícikorunu, načetli dvacetkrát. Displej na terminálu pak vykázal zůstatek či výhru 40 000 korun,“ popsal systém podvodníků policejní mluvčí. Částku si poté gang nechal standardním způsobem vyplatit u obsluhy herny. U některých hracích terminálů se také zloději dostali odstavením zabezpečení k pokladničce přístroje a odnesli peníze i z ní.

Ve složitém a svým rozsahem ojedinělém případu figuruje podle policie pravděpodobně několik desítek pachatelů, kteří se dopustili několika stovek zločinů. Pět zadržených je obviněno, dalších zhruba patnáct pachatelů kriminalisté prověřují. Podle policie je většina pachatelů spojena příbuzenskými vztahy.

Telefonát policejního mluvčího Jiřího Matznera (zdroj: ČT24)