Kandidáti mají poslední šanci vstoupit do volebního klání

Praha – Dnešní den nabízí politickým subjektům poslední příležitost navrhnout své kandidáty na krajské zastupitele. Strany je budou moci navrhnout jen do 16:00. Ve stejném čase končí také lhůta pro nominace uchazečů o senátorská křesla, kterých by podle předpokladů z minulých voleb mohlo být kolem 200. Startovní listina krajských voleb by pak mohla čítat šedesátku stran, hnutí nebo jejich koalic, přičemž méně než deset z nich by mělo mít své adepty ve všech krajích. Lákání voličů se už rozběhlo, naplno se kampaně roztočí v příštích dnech.

V obou volbách bude o udržení své nadvlády nad regiony i horní komorou parlamentu usilovat opoziční ČSSD, o přízeň voličů se bude ucházet opět především s kritikou vládních reforem. Roli favorita přisuzují sociálním demokratům i průzkumy voličských preferencí. „Budeme usilovat o to, abychom získali největší počet hlasů v senátních volbách. Rádi bychom získali nadpoloviční většinu z uvolněných mandátů,“ předložil ambice předseda strany Bohuslav Sobotka.

Martina Lustigová, analytička ČT:

„U krajských zastupitelstev se počet členů liší podle velikosti kraje, ve kterém se volí. Lidé při volbě členů zastupitelstva rozhodují, jaká bude krajská vláda. Co se týká Senátu, tam se obměňuje jednou za dva roky vždy třetina senátorů, jejich volební období je dlouhé šest let. Volby tedy čekají lidi v sedmadvaceti volebních obvodech.“

Sociální demokraté v minulých krajských volbách získali voličskou přízeň pro 280 ze 675 krajských mandátů, obhajovat budou všech 13 hejtmanských postů. Ze stávajících krajských šéfů má ale možnost v křesle zůstat jen devět včetně místopředsedy Michala Haška. Hejtmanskou kariéru Davida Ratha ve Středočeském kraji zastavilo obvinění z korupce, pardubický Radko Martínek končí kvůli zdravotnímu stavu. Podobně jako další odcházející hejtman, liberecký Stanislav Eichler, chce být senátorem. Do horní komory parlamentu už zamířil čtvrtý z končících hejtmanů, moravskoslezský Jaroslav Palas.

Občanská demokratická strana při posledním klání o nadvládu v krajích přišla kromě hejtmanů i o 111 z 291 křesel krajských zastupitelů. Mezi hejtmanskými kandidáty bude mít kromě místních a regionálních politiků odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

V Senátu bude obhajovat nejsilnější vládní partaj jednou tolik postů oproti svému opozičnímu rivalovi ČSSD. „Pozice je díky obhajobě takového počtu míst složitá a nebude vůbec jednoduché výsledek uhájit,“ přiznává místopředseda a volební manažer ODS Pavel Drobil. Komunisté a lidovci vsází na své komunální a krajské politiky a poslance.

Za TOP 09 a starostovské hnutí míří do volebních bojů mimo jiné předseda poslanců a šéf STAN Petr Gazdík nebo europoslanec Jan Březina. Nadvládu parlamentních stran by chtěly narušit nově vzniklé strany, například Piráti a Zemanovci, nebo regionální uskupení - Jihočeši 2012, Východočeši nebo ústecký PROkraj. Právě na severozápadě Čech bude jeden z nejsledovanějších soubojů o funkci hejtmana, kterou chce Janě Vaňhové (ČSSD) sebrat mimo jiné bývalý sociálnědemokratický premiér a nynější předseda národních socialistů Jiří Paroubek.

Neparlamentní strany nabídnou i kandidáty do Senátu. K nejsledovanějším kandidátům budou zřejmě patřit bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) v Brně nebo spisovatel Jáchym Topol, herci Tomáš Töpfer a Ladislav Županič (oba za ODS), ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), podnikatel Tomio Okamura na Zlínsku nebo šéf hasičů Miroslav Štěpán na Náchodsku. V Praze se o zvolení pokouší bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, jehož upozornění na údajnou korupci nakonec vedlo k odchodu tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Své zástupce nakonec vysílá do boje o senátní křesla i nové politické hnutí ANO 2011. „Bylo to složité, protože jsme určitě ostře sledované hnutí. Neradi bychom se spletli a udělali si ostudu, která může být prominuta jiným, ale nám ne,“ řekl pro ČT předseda uskupení a podnikatel Andrej Babiš.

Kandidáti do nadcházejících voleb:

  • Stanislav Eichler - Odcházející liberecký hejtman chce být senátorem.
  • Jaroslav Palas - Končící moravskoslezský hejtman by se rád dostal do Senátu.
  • O post středočeského hejtmana se bude snažit starosta Příbrami a senátor Josef Řihák, za ODS vede kandidátku primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati a za TOP 09 místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.
  • Jiří Pospíšil - Občanští demokraté budou mít mezi hejtmanskými kandidáty kromě místních a regionálních politiků odvolaného ministra spravedlnosti Pospíšila. Ten chce vést stranickou kandidátku v Plzeňském kraji. Soupeřem mu bude mimo jiné současný hejtman Milan Chovanec z ČSSD.
  • Za TOP 09 a starostovské hnutí míří do volebních bojů mimo jiné předseda poslanců a šéf STAN Petr Gazdík nebo europoslanec Jan Březina.
  • Jiří Paroubek - Bývalý premiér Paroubek se bude snažit o post hejtmana Ústeckého kraje. Chce tak sebrat funkci současné hejtmance Janě Vaňhové (ČSSD).
  • Neparlamentní strany nabídnou i kandidáty do Senátu. K těm nejsledovanějším budou zřejmě patřit bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) v Brně nebo spisovatel Jáchym Topol, herci Tomáš Töpfer a Ladislav Županič (oba za ODS), ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), podnikatel Tomio Okamura na Zlínsku nebo šéf hasičů Miroslav Štěpán na Náchodsku. V Praze se o zvolení pokouší bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek.
  • Pozornost si zaslouží také Zlínský kraj. S hejtmanem Stanislavem Mišákem z ČSSD se v krajských volbách utkají například šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík či bývalý předseda lidovců a senátor Jiří Čunek. Ten bude ve Vsetíně hájit i křeslo v horní komoře parlamentu.
  • Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek se chtějí stát senátory. Stejně tak další dva dosavadní hejtmani, kteří ale na rozdíl od nich budou v krajských volbách kandidovat. Královéhradecký Lubomír Franc se zkusí prosadit do Senátu v Náchodě, zlínský Stanislav Mišák pak ve Zlíně.