Soud může zvýšit odškodné za úrazy bez ohledu na vyjádření lékaře

Brno - Soudy mohou lidem po úrazu zvýšit odškodnění za ztížení společenského uplatnění, a to i nad rámec bodového ohodnocení, které stanoví lékař. Pojišťovnám tak mohou uložit k úhradě vyšší částku odškodnění, než stanovily. Rozhodl o tom v uplynulých dnech Nejvyšší soud při projednávání jedné z těchto kauz.

Případ se týkal pětačtyřicetileté ženy z Prahy, která utrpěla úraz páteře. Obvodní soud v Praze 2 dal ženě za pravdu, že jí náleží vyšší odškodnění za ztížení společenského uplatnění, než jí vypočítala a uhradila pojišťovna. Ta ženě zaplatila 42 000 korun podle bodového ohodnocení lékařem. Žena ale žádala 400 000 korun, protože se po úraze nemohla věnovat mnohým z důležitých aktivit. U obvodního soudu uspěla. Městský soud v Praze ale rozsudek zrušil.

Soud tvrdil, že odškodné stanovené lékařem je dostatečné. Odůvodňoval to tím, že jde jen o lehký stupeň postižení. Spis skončil u Nejvyššího soudu. Rozsudek městského soudu zrušil a kauzu mu vrátil k projednání i se svým právním názorem, podle něhož musí soud postupovat.

Rozhodnutí městského soudu vychází z již zastaralé právní praxe, vysvětlil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Pokud lékař nezvýší bodové ohodnocení, znamená to pouze, že následky poškození zdraví nehodnotil jako zvlášť těžké. Soudy však mají možnost zvýšit odškodné, protože následky zranění mohou postiženého vyřadit z mnoha činností, které ovlivňují jeho další život, dodal Knötig. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je právně závazné i pro ostatní soudy v zemi.

Lékařským tabulkám u soudů definitivně odzvoní nejpozději v lednu 2014. Tehdy začne fungovat nový občanský zákoník, podle kterého mají soudy výšku odškodnění určovat úplně volně – případ od případu.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)