Lékaře rozhodující o očkování platí farmaceutické firmy

Praha - Někteří členové Národní imunizační komise, kteří v ČR rozhodují o povinném, a tedy i z veřejného pojištění hrazeném očkování, zároveň inkasují peníze od samotných výrobců vakcín. Uvedly to dnes Hospodářské noviny (HN).

Podle nich pro firmy pracují při klinických studiích a dostávají od nich odměny. Deník píše například také o sympoziu o očkování, které pořádala 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a kterou podle pozvánky sponzorovala firma GlaxoSmithKline, výrobce sér. „Společnost GlaxoSmithKline spolupracuje s většinou členů Národní imunizační komise,“ cituje list PR manažerku firmy Evu Šebestovou. Přednášku jiné lékařky, také členky komise, sponzorovala zase firma Pfizer. Deník připomíná, že tato firma má kvůli propojení s lékaři a lidmi, kteří rozhodují o lékové politice státu, problémy v USA - a kvůli podezření z korupce musí zaplatit víc než miliardu korun.

Podle ministerstva zdravotnictví je ale nezávislost členů uvedené komise upravena. Při jednání musí podepsat, že v dané věci nejsou ve střetu zájmů. „Pokud by konflikt existoval, zdrží se hlasování,“ řekl HN mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Doložit ale taková prohlášení odmítl. Místopředsedkyně Národní imunizační komise Hana Cabrnochová ve Studiu ČT24 řekla, že se v konfliktu zájmu necítí. Podle ní navíc není divné, když mají odborníci konakty na tyto firmy. „Věda musí být propojena s praxí,“ domnívá se Cabrnochová. Podle ní kritika vychází z neznalosti dané problematiky a vyloučení kontaktu s výrobci farmaceutických produktů by znamenalo, že by lékaři využívali léky, o jejichž účincích by ale neměli informace. Senátorka a dětská neuroložka Alena Dernerová v této souvislosti kritizovala leckdy masivní kampaně na očkování na vše možné, což lecky s sebou přináší negativní jevy: rodiče jsou zbytečně vystrašení, anebo naopak šmahem odmítají jakékoliv očkování.

Stát nad kontrolou pravdivosti jednotlivých prohlášení nemá kontrolu, spoléhá jen na etiku členů komise. Její šéf, hlavní hygienik ČR Michael Vít, je nyní stíhán kvůli údajnému zmanipulování zakázek na ministerstvu zdravotnictví. Prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Na stejné služby přitom mělo ministerstvo vlastní odbor. Policie začala hygienika prověřovat loni v září, zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun. Vít vinu odmítá.