Místo Ratha bude kandidovat jeho manželka i mluvčí

Praha - Nové hnutí Středočeši2012.cz, které před třemi týdny založil starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl, postavilo do čela kandidátky pro krajské volby někdejší mluvčí stíhaného hejtmana Davida Ratha Berill Maschekovou. Do voleb ale jde i Rathova manželka Eva.

Hnutí původně chtělo, aby jejich volebním lídrem byl sám Rath. Zůstává ale ve vazební věznici, kde je kvůli obvinění z přijetí sedmimilionového úplatku. Podle Kratochvíla, který po zatčení Ratha odešel z ČSSD, bývalý hejtman do politiky patří i přes to, co se stalo. „Protože to s nadějí na jeho propuštění dopadlo špatně, nakonec jsme od toho upustili. Jinak ale David Rath do politiky určitě patří, i přes to, co se stalo,“ řekl starosta Hostivice v Lidových novinách a dodal, že impulsem pro jeho odchod ze sociální demokracie byl právě postoj strany k Rathovi.

„Je to jakási křečovitá reakce na zatčení a trestní stíhání Davida Ratha a myslím si, že politickou relevanci to má velice chabou,“ komentoval postavení nové strany Miroslav Korecký, který skupinu kolem Ratha přirovnal k sektě.

Není jasné, kdo bude financovat volební kampaň nové strany. Podle Kratochvíla ale nepůjde o nákladnou kampaň. Rathovi bývalí spolustraníci vznik nové strany, která prý nehodlá být protestním hnutím, příliš nekomentovali. „Je mi to jedno, máme demokracii,“ řekl lídr středočeské kandidátky ČSSD Josef Řehák.

Rozhovor s Miroslavem Koreckým (zdroj: ČT24)