Co zaznělo v soudní síni, přepisují nevidomí

Praha – Zrakově postižení pomáhají soudům ulevit od náročné administrativy. V rámci zatím pilotního testování převádějí zvukové záznamy celých jednání do tištěné podoby. Tímto způsobem mohou zkrátit dlouhé čekací lhůty soudních řízení, soudy na to totiž v současnosti většinou nemají kapacity. Pro nevidomé to je navíc významná příležitost, jak se uplatnit na trhu práce.

„Jsou daleko rychlejší. Právě tím, že mluví, nepíšou a nesoustředí se tolik na chyby,“ vysvětluje hlavní přínos nevidomých zaměstnanců manažerka projektu SONS Alice Martínková. Lidé účastnící se projektu totiž to, co zazní v soudní síni, fyzicky nepřepisují, ale přediktovávají. Speciální software poté slova mluvčích převede do psané podoby.

Během práce, při které poslouchají zvuky soudní síně, takto zpracují tisíce minut výpovědí, svědectví i doznání. Musejí při tom podepsat slib mlčenlivosti, že projednávané záležitosti nebudou posílat dál.

Projekt je zatím ve fázi testování. U Obvodního soudu pro Prahu 1 se nyní odchytávají převážně technické mouchy. Aby bylo dobře slyšet, dobře rozumět. Pokud zafunguje, použije ho hlavně civilní úsek soudu. „Pokud by to fungovalo, tak by to samozřejmě přínosem bylo. V tuto chvíli není kdo na soudě, kdo by stíhal zvukové záznamy přepisovat,“ přiznává mluvčí soudu Michaela Wenzelová.

Ulevit soudní administrativě pomáhají nevidomí (zdroj: ČT24)

Dlouhodobou spolupráci by si pochvalovala i druhá strana. „Je to pro ně velký zadavatel, který by je mohl do budoucna zaměstnávat. Je to jedna z mála možností, kde mají uplatnění,“ vysvětlila Martínková. Šance pro zrakově postižené najít plnohodnotnou práci je bohužel minimální. Ministerstvo spravedlnosti proto plánuje podobným způsobem ulevit všem soudům v Česku. Nyní hledá způsob, jak to zařídit a také vybírá poskytovatele softwaru.