Zlodějská finta na seniory: Vrácení neexistujícího přeplatku

Praha – Úspory seniorů se stávají snadným terčem pro stále větší počet zlodějů. Varování policie příliš nepomáhají, navíc pachatelé neustále zdokonalují metody, jak se k penězům starých lidí dostat. Nejpoužívanější záminkou - jak ukazují i případy jen za poslední týden - je teď žádost o rozměnění pětitisícových bankovek při vyplácení údajného přeplatku za elektřinu nebo pojištění.

Na tuto fintu doplatila například 83letá seniorka z Rakovnicka, která přišla o čtrnáct tisíc korun, nebo 94letá důchodkyně v Turnově. Uvěřila falešné pošťačce, že jí nese přeplatek z pojišťovny, a ženu, která s ní přišla, pustila na svou toaletu. „Zatímco ji hlídala, druhá ve vedlejší místnosti odcizila 150 tisíc,“ dokončila smutný příběh mluvčí Policie ČR v Hradci Králové Iva Kormošová.

Přestože policie opakovaně na seniory apeluje, aby byli méně důvěřiví a dávali si pozor, koho si pouštějí do bytu, podobných případů neubývá, spíše naopak. A přitom právě senioři takovou situaci mohou nést obzvláště těžce. Komplikované je často i vyšetřování, okradení staří lidé si hůř vybavují, jak vlastně podvodníci vypadali nebo jak je o peníze připravili.

Reportáž Vlastimila Weinera a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)