ČT: Nečas chce být znovu předsedou ODS

Praha - Premiér Petr Nečas bude na volebním kongresu ODS obhajovat křeslo předsedy strany. Svou kandidaturu dnes potvrdil České televizi. Jeho současný mandát vyprší na konci roku. Kongres strany se uskuteční někdy po říjnových krajských a senátních volbách. „Já považuji za svoji povinnost ucházet se o pozici předsedy strany i jako předseda vlády, který byl svou politickou stranou nominován,“ řekl v rozhovoru pro ČT s tím, že považuje za přirozené, že své členské základně složí účty.

Sedmačtyřicetiletý Petr Nečas je členem ODS od roku 1991 a od roku 1992 také poslancem. V roce 1999 se stal místopředsedou strany, od září 2006 do května 2009 byl ministrem práce a sociálních věcí a současně místopředsedou v obou vládách bývalého předsedy ODS Mirka Topolánka.

Vedení strany převzal právě po Topolánkovi v roce 2010 a ve stejný rok se stal předsedou současné Vlády ČR. Nečasovo vedení zvolili občanští demokraté v červnu 2010, dvouletý mandát mu tak měl skončit v létě letošního roku, což by bylo krátce před volbami, proto loňský říjnový kongres ODS Nečasovi a jeho vedení strany mandát prodloužil až do konce letošního roku.