Na Hrad chce i žena z Křižanovic či sochař volající po monarchii

Praha – Prezidentem po Václavu Klausovi chtějí být nejen současní či bývalí politici, ale i obyčejní lidé. Dnes oznámila kandidaturu Jana Lysoňková z Křižanovic u Vyškova. Na prezidenta chce v přímé volbě kandidovat také sochař Emil Adamec. Tvrdí přitom, že republiku chce změnit v monarchii a volby se zúčastní pouze v případě, že mu lidé zaplatí letenku z Hongkongu, kde nyní žije.

Lysoňková na svém webu tvrdí, že žijeme ve zdevastované zemi. Zákonodárci si prý jen plní kapsy a pro lidi nechtějí nic udělat. Jako věřící člověk věří na boží mlýny, ty však nezačnou mlít, dokud lidé nezačnou sami něco dělat, vysvětluje svou kandidaturu Lysoňková. O sobě dále píše, že ji celý život přitahovalo „tajemství zrodu duší, poznání a přínosy minulých životů“ a také že několikrát prodělala klinickou smrt. Vždy však přežila, aby podle svých slov splnila svůj úkol – pomáhat ostatním.

Sochař Adamec kampaň pojímá jako recesi. Na svém webu mimo jiné uvádí, že má upíří sklony a paroduje způsob, kterým se prezentují uchazeči o Hrad. „Svou kandidaturou plně podporuji obnovu konstituční monarchie v České republice a návrat právoplatného českého krále,“ tvrdí Adamec.

Emil Adamec
Zdroj: ČT24/emiladamec.cz

„I přesto, že se nacházíme v Hongkongu, kde kvůli naší přítomnosti v ČR musím pozastavit činnost našeho hongkongského studia a do voleb jdu bez jediného podpisu na petičních arších a financí, věřím že mé rozhodnutí vás bude motivovat k uskutečnění této pozitivní a zásadní změny v našem systému,“ uvedl Adamec.

Devětatřicetiletý Adamec žije dlouhodobě v čínském Hongkongu. Své skulptury ale vystavuje i v Česku. V rámci svého projektu Akupunktura Země vytvořil desítky soch v různých zemích světa.

Už dříve o svém záměru kandidovat na Hrad hovořil zpěvák a herec Vojtěch Dyk, kterému ale v době prezidentské volby nebude čtyřicet let a nesplňuje tak zákonný požadavek na věk prezidenta.

Oficiálním kandidátem na prezidenta se může stát jen uchazeč, který získá podpisy 50 000 občanů nebo ho nominuje potřebný počet poslanců či senátorů.