Náměstkem Bradáčové se stal Bašný, kritik kauzy Čunek

Praha - Náměstkem pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové se stal státní zástupce Adam Bašný. Do funkce ho dnes jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Exšéf liberecké pobočky krajského zastupitelství dříve kritizoval vyšetřování kauzy Čunek. Do funkce svého náměstka ho navrhla Bradáčová, souhlasil s tím i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Pan doktor Bašný vstupuje do funkce prvního náměstka, bude řídit odbor trestního řízení a odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, který je pro mé působení v instituci klíčový,“ řekla ČT Bradáčová. Bašný dříve přímo dozoroval hospodářské a korupční kauzy. Bradáčová proto doufá, že na vrchním zastupitelství zvedne efektivitu tohoto odboru a bude zároveň spolu s ní „hledat i nové cesty na odboru trestního řízení tak, aby některé byrokratické vazby byly odbourány“.

Bašného profesní specializací je boj proti korupci, trestná činnost úředních osob, organizovaný zločin a finanční kriminalita. Mimo jiné poslal před soud bývalého šéfa liberecké policie Miloslava Dvořáka. Působil také v hodnotící skupině OECD k podplácení zahraničních veřejných činitelů, přednášel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy předmět „Korupce a veřejná moc“ a publikuje v oboru trestního práva a organizace justice. Od loňského července působil žalobce u civilní mise EU v Kosovu.

Bašný byl dříve ředitelem liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. V únoru 2009 ho ale odvolal ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec s tím, že opakovaně manažersky pochybil a také komentoval kauzy, které nebyly jeho, čímž prý porušil zákon o státním zastupitelství. Mimo jiné šlo o Bašného kritické vyjádření ke způsobu vyšetřování Čunkovy kauzy, které žalobce pronesl v prosinci 2008 na semináři české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC). Žalobce tehdy například řekl, že Čunkův případ je „největší ranou do pracně budované image justičního systému“.

Odvolání Bašného stálo nakonec pozici Křivance. Inspekce ministra spravedlnosti totiž dospěla k závěru, že liberecký žalobce manažersky neselhal, plnil to, co měl, a tak jediným důvodem personální změny bylo Bašného vystoupení na konferenci TIC. Podle tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) tak důvody k jeho odvolání nebyly adekvátní. Ministr proto zbavil Křivance funkce. 

Václav Láska, advokát a konzultant TIC: „Myslím, že je to dobrá volba. Pan Adam Bašný už byl v pozici, řekněme, takového náhradníka, kdyby paní Bradáčová neprošla. To, že oni dva utvoří tandem, je velmi dobrá zpráva. Teď se nahoru dostaly dvě osobnosti, které byly odvážné a říkaly to, co si myslí. Mohl by to být i dobrý impuls pro celou plejádu státních zástupců, aby se podobným způsobem postavili k výkonu své profese.“ 

Na funkci náměstka pražského vrchního státního zástupce rezignoval na počátku července v minulosti často kritizovaný Libor Grygárek. Stanislav Mečl, který dočasně vedl pražské vrchní státní zastupitelství od loňského listopadu do února, ho vyzval k rezignaci kvůli kontaktům s lobbistou a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Vyčítal mu také pochybení v kauzách, například v případu Mostecké uhelné společnosti. Pospíšil na něj kvůli tomuto případu podal i kárnou žalobu. Grygárek spolu s předchůdcem Bradáčové Vlastimilem Rampulou v červenci rezignovali na funkce státních zástupců.